Støre forlanger svar fra Iran om steining

Støre forlanger svar fra Iran om steining
Støre forlanger svar fra Iran om steining
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) forlanger svar fra Iran om meldinger om at Jafar Keyiani er steinet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
STEINET TIL DØDE

Disse opptakene ble offentliggjort i 1998 etter å ha blitt smuglet ut av Iran. Henrettelsene skal ha funnet sted i det nordlige Iran i 1991, men den iranske ambassaden i Bonn hevdet opptakene var falske. (foto: Scanpix)

- Vi vet at det er kommet rapporter som går ut på at denne mannen er blitt steinet, men vi er nødt til å få dette bekreftet eller avkreftet, og vi arbeider med det gjennom vår ambassadør i Teheran, sier Jonas Gahr Støre til NTB mandag kveld.

UD har også innkalt den iranske ambassadøren til Norge, men han kunne verken bekrefte eller avkrefte nyheten.

- Men vi har sagt at med de antydningene som er kommet, så må vi få svar, fremholder Støre, som sier det er vanskelig å antyde når svaret kommer, men at det må være mulig for iranerne å svare raskt.

- Iran kjenner vår holdning. Vi er prinsipielt motstandere av dødsstraff og tar sterkt avstand fra denne barbariske straffemetoden som steining er, sier utenriksministeren videre.

Den iranske avisen Etemad-e Melli har bekreftet at steiningen av Jafar Keyiani har funnet sted.

- Vi forlanger svar fra Iran på dette. Iran er bundet av internasjonale konvensjoner om sivile rettigheter som tar avstand fra dødsstraff, sier Støre. (©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

LES OGSÅ: Iransk avis bekrefter steining

FAKTA OM HENRETTELSE VED STEINING:

- Steining er en henrettelsesmetode som i våre dager brukes av Nigeria, Saudi-Arabia, Sudan, Pakistan, Afghanistan og De forente arabiske emirater. Alle disse landene styres av de strenge islamske sharialovene. Steining benyttes også i kurdiske områder i Irak. Det er særlig utroskap og blasfemi som straffes med steining.

- Iran inngikk en avtale med EU i desember 2002 der landet offisielt gikk med på å slutte å bruke steining som henrettelsesmetode. Men både Amnesty International og flere andre menneskerettighetsgrupper har påvist at steining fortsatt brukes i Iran.

- Henrettelser i Iran er offentlige, og ifølge menneskerettighetsgrupper oppfordrer lokale myndigheter befolkningen til å delta i steiningen.

- Den dødsdømte får først kroppen surret inn i et stramt klede. Deretter blir personen delvis begravd, i stående posisjon. Kvinner begraves til brystet, menn begraves til livet. Deretter blir det kastet store steiner på dem til de dør.

(Kilde: NTB/Wikipedia)