Støre forlanger svar fra Iran om steining
Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) forlanger svar fra Iran om meldinger om at Jafar Keyiani er steinet.
Disse opptakene ble offentliggjort i 1998 etter å ha blitt smuglet ut av Iran. Henrettelsene skal ha funnet sted i det nordlige Iran i 1991, men den iranske ambassaden i Bonn hevdet opptakene var falske. (foto: Scanpix)
- Vi vet at det er kommet rapporter som går ut på at denne mannen er blitt steinet, men vi er nødt til å få dette bekreftet eller avkreftet, og vi arbeider med det gjennom vår ambassadør i Teheran, sier Jonas Gahr Støre til NTB mandag kveld.
UD har også innkalt den iranske ambassadøren til Norge, men han kunne verken bekrefte eller avkrefte nyheten.
- Men vi har sagt at med de antydningene som er kommet, så må vi få svar, fremholder Støre, som sier det er vanskelig å antyde når svaret kommer, men at det må være mulig for iranerne å svare raskt.
- Iran kjenner vår holdning. Vi er prinsipielt motstandere av dødsstraff og tar sterkt avstand fra denne barbariske straffemetoden som steining er, sier utenriksministeren videre.
Den iranske avisen Etemad-e Melli har bekreftet at steiningen av Jafar Keyiani har funnet sted.
- Vi forlanger svar fra Iran på dette. Iran er bundet av internasjonale konvensjoner om sivile rettigheter som tar avstand fra dødsstraff, sier Støre. (©NTB)
LES OGSÅ: Iransk avis bekrefter steining
FAKTA OM HENRETTELSE VED STEINING:
- Steining er en henrettelsesmetode som i våre dager brukes av Nigeria, Saudi-Arabia, Sudan, Pakistan, Afghanistan og De forente arabiske emirater. Alle disse landene styres av de strenge islamske sharialovene. Steining benyttes også i kurdiske områder i Irak. Det er særlig utroskap og blasfemi som straffes med steining.
- Iran inngikk en avtale med EU i desember 2002 der landet offisielt gikk med på å slutte å bruke steining som henrettelsesmetode. Men både Amnesty International og flere andre menneskerettighetsgrupper har påvist at steining fortsatt brukes i Iran.
- Henrettelser i Iran er offentlige, og ifølge menneskerettighetsgrupper oppfordrer lokale myndigheter befolkningen til å delta i steiningen.
- Den dødsdømte får først kroppen surret inn i et stramt klede. Deretter blir personen delvis begravd, i stående posisjon. Kvinner begraves til brystet, menn begraves til livet. Deretter blir det kastet store steiner på dem til de dør.
(Kilde: NTB/Wikipedia)