Kabeltyveri førte til togtrøbbel på Østfoldbanen

Tyveri av signal- og telekabler på Østfoldbanen er årsaken til at all togtrafikk mellom Ski og Oslo ble stanset mandag morgen. Togtrafikken vil trolig gå som normalt tidligst tirsdag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Hilde Nordlund): Klokken 7.15 mandag var det full stans for alle tog mellom Ski og Oslo S, og mandag kveld sto fortsatt det meste av togtrafikken stille. Togproblemene rammer tusenvis av pendlere.

Kabeltyveri

Ifølge vakthavende informasjonssjef i Jernbaneverket, Olav Nordli, er det tyveri av signal- og telekabler som er årsaken til problemene. Flere steder ved Loenga er tele- og fiberkabel stjålet. Forholdet ble umiddelbart meldt til politiet som nå etterforsker saken, skriver Jernbaneverket på sine nettsider.

– Noen har kappet av og stjålet disse kablene. Jeg har hørt om lignende tilfeller i utlandet hvor slike kabler blir stjålet og solgt som skrapmetall, sier Nordli.

I Sverige har man i lang til vært plaget av tyverier av kabler som inneholder mye kobber. Prisen på kobber er rekordhøy, mye takket være stor etterspørsel fra blant andre Kina, skriver Fredriksstad Blad.

Nordli forteller at det meste av trafikken på strekningen Ski-Oslo S fortsatt står stille i påvente av at skadene skal utbedres, men at det nå går regionaltog til Halden med redusert hastighet, noe som fører til en del forsinkelser også på den strekningen.

Sliter med alternative tilbud

Det er tredje gang på en uke at NSB har problemer med togtrafikken, og mandagens stans rammer tusenvis av mennesker. I tillegg sliter NSB med å få tak i nok alternativ transport til kundene sine.

– Vi forstår at kundene våre er frustrerte etter stansen, og fordi vi ikke har klart å få satt opp nok busser og drosjer. Det er svært uheldig for vårt renommé, at det har vært tre avvik på en uke, sier informasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB til NTB mandag morgen, og peker på at det er ferieavvikling, også i buss-og drosjebransjen.

Jobber på spreng

Jernbaneverket håper togdriften vil gå som normalt tirsdag morgen.

– Vi har ingen sikre prognoser på når togene vil gå som normalt igjen. Vi jobber for fullt for å utbedre skadene, men vi kan ikke si sikkert at vi kommer til å være ferdig til tirsdag morgen, sier Nordli til NTB.

Illustrasjonsfoto forside: Scanpix

Personvernpolicy