Barn fra middelklassen oftere i barnehagen

Barn fra middelklassen oftere i barnehagen
Barn fra middelklassen oftere i barnehagen

Barn fra middelklassen blir sendt oftere og tidligere i barnehage enn barn fra arbeiderklassen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ny forskning fra NOVA har avdekket at det er ulike syn på barnehageplass for de yngste barna. Foreldre med gode lønninger og høy utdanning velger oftere barnehage for ettåringer sammenlignet med grupper med lavere utdanning og dårligere økonomi.

Ulikt syn på barnets best

Forskningsresultatene viste at foreldre fra arbeiderklassen mente at det viktigste var at ettåringer får en rolig start, mens middelklasseforeldrene mente at ettåringer trenger utfordringer.

- Det vi har sett er at foreldrene har ulik forståelse av hva ettåringers behov er og hva barnehagen kan tilby. Vi har også sett en tendens til at dette henger sammen med foreldrenes utdanning og inntektsnivå, sier NOVA-forsker Gunhild R. Farstad til ABC Nyheter.

Farstad mener dette i liten grad skyldes foreldrenes egne behov.

- Vi oppdaget at praktiske omstendigheter som foreldrenes jobbsituasjon spilte en mindre rolle. Det var heller det at foreldre med middelklassebakgrunn og foreldre med arbeiderklassebakgrunn hadde ulik oppfatning om hva som er best for ettåringer, forklarer hun.

Ifølge forskningsresultatene ser middelklasseforeldrene på ettåringen som et sosialt individ som trenger utfordringer. De var positivt innstilt til pedagogisk opplegg og en hverdag fylt av sosiale utfordringer. Foreldrene med arbeiderklassebakrunn vektla derimot ettåringens behov for de nære relasjonene i hjemmet. De mente at barnehage var for krevende for de minste, og at det viktigste var stabile omgivelser.

Negativ til skolelik barnehage

Resultatene fra undersøkelsen viser også at de innholdsmessige endringene som barnehagen gjennomgår for tiden kan være årsaken til de sosiale forskjellene. Jo mer skolelik barnehagen er, desto større avstand blir det mellom det som barnehagen tilbyr og det som foreldrene med arbeiderklassebakgrunn mener barna deres trenger.

Dette er resultater av det pågående Nova- prosjektet (Omsorgskarrierer og dagligliv for barn under tre år).

Personvernpolicy