USA stanset operasjon mot al-Qaida

USA stanset operasjon mot al-Qaida
USA stanset operasjon mot al-Qaida

Frustrerte etteretningsoffiserer mener de gikk glipp av en unik sjanse da USA stanset en operasjon mot al-Qaida i 2005.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:

Daværende forsvarsminister Donald Rumsfeld (t.v) mente en operasjon mot al-Qaida ledere i Pakistan var for vanskelig og risikerte for mange amerikanske liv. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

En hemmelig militær operasjon for å pågripe høytstående medlemmer av al-Qaida i Pakistan i 2005, ble i siste liten stanset fordi Bush-administrasjonen mente den var for risikabel, ifølge The New York Times.

Målet med operasjonen skal ha vært et møte mellom al-Qaida-ledere, hvor etterretningstjenesten mente at også Osama bin Ladens høyre hånd, Ayman al-Zawahri, ville delta. Zawahri blir antatt å være hjernen bak al-Qaidas operasjoner.

Operasjonen ble imidlertid avbrutt, fordi daværende forsvarsminister Donald Rumsfeld mente den var for vanskelig og risikerte for mange amerikanske liv, ifølge tjenestemenn. Rumsfeld var også bekymret for at operasjonen skulle forverre USAs forhold til Pakistan.

Frustrasjon

Avgjørelsen om å avlyse operasjonen frustrerte flere etterretningsoffiserer og medlemmer av militærets hemmelige avdeling for spesielle operasjoner. De mente USA gikk glipp av en unik sjanse til å prøve å få pågrepet ledere i al-Qaida.

Frustrasjonen har bare vokst de to siste årene, ettersom al-Qaida har forbedret sine evner til å planlegge globale angrep og har bygget nye treningsleirer i Pakistans stammeområder. De pakistanske stammeområdene har blitt de reneste paradis for terroristnettverket, skriver avisen.

De siste månedene skal Det hvite hus ha blitt mer og mer irritert på Pakistans president Pervez Musharraf, på grunn av hans passive holdning til den økte trusselen fra Taliban og al-Qaida.

Politisk risiko

Ifølge tjenestemenn hos Pentagon måtte planleggerne vurdere den politiske og menneskelige risikoen med å gjennomføre en militær operasjon i en annen stat, selv på et sted som Pakistans stammeområder, hvor myndighetene har dårlig kontroll. Til tross for sine svakheter har Pakistan vært en viktig alliert for USA siden 11. september, og militæret i de to landene har nære bånd, skriver The New York Times.

– Motvilligheten til å risikere det politiske forholdet til Musharraf kan være grunnen til at vi fem og et halvt år etter 11. september fortsatt leter etter bin Laden og Zawahri, sier Bruce Hoffman, terrorekspert på Georgetown University til avisen.

Talsmenn hos Pentagon og Det hvite hus har avslått å kommentere saken. Det er uklart om president George W. Bush var informert om den planlagte operasjonen. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus