Verdens syv nye underverker

Verdens syv nye underverker
Verdens syv nye underverker

Over 100 millioner deltok i avstemningen over verdens nye syv underverker. Men noen er fornærmet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:

Verdens sju nye underverker ble annonsert i Lisboa natt til søndag. Vinnerne er Den kinesiske mur, Petra-ruinene i Jordan, Kristusstatuen i Rio de Janeiro, Machu Picchu i Peru, Colosseum i Roma, Taj Mahal i India og mayaruinene Chichén Itzá i Mexico.

Taj Mahal (t.v): REUTERS/Ahmad Masood/Files

Foto Kristusstatuen: REUTERS/Sergio Moraes/Files

Foto Colosseum: REUTERS/Alessia Pierdomenico/Files

100 millioner fikk bestemme verdens sju nye underverker, og stemte Den kinesiske mur helt til topps. Egypterne er fornærmet for sine pyramider, mens man i Jordan håper på flere turister til Petra.

De øvrige som ble valgt ut i den TV-overførte seremonien i Lisboa er Petra-ruinene i Jordan, Colosseum i Roma, Taj Mahal i India, Machu Picchu i Peru, mayaruinene Chichén Itzá i Mexico og Kristusstatuen i Rio de Janeiro.

De syv vinnerne ble annonsert på et glamorøst show på Benfica-stadionen i Lisboa, etter det som trolig er verdens største internettvalg.
- Aldri før i historien har så mange mennesker deltatt i en global avgjørelse, sa skuespiller Hilary Swank, som var vert på seremonien.

Forventer flere turister

Seieren ble uttrykkelig markert av de sju vinnerne. Ved Taj Mahal i India kunne besøkende se fyrverkeri og få utdelt godteri.
- Dette er en seier for kjærlighet, nettopp det Taj står for, sa Rakesh Chauhan, president i hotell- og restaurantkjeden Agra, og lovet 20 prosent priskutt på alle lavprishotellene i byen neste år.

Jordan forventer at turiststrømmen vil doble seg etter at Petra-ruinene har blitt valgt som et av de sju nye underverkene.
- Å inkludere Petra på listen over de sju nye underverkene indikerer at flere turister vil komme til å besøke Jordan og byen, sa Faruq Hadidi, generalsekretær i Jordans turistdepartement.

Ifølge Hadidi besøker rundt 400.000 mennesker Petra hvert år.
- Dette tallet tror vi vil doble seg, sier Hadidi.

PyramideneI Rio de Janeiro, hvor en av Live Earth konsertene ble holdt lørdag, brøt publikum ut i jubel og applaus da det ble kjent at Kristus-statuen er et av de nye underverkene.

Ikke fornøyd

Men ikke alle var like fornøyd med utnevnelsen av de sju nye underverkene. Egypt sa søndag at Giza-pyramidene er det eneste underverket i verden, og at listen over de sju nye underverkene er verdiløs.
- Konkurransen vil ikke ta bort verdien av pyramidene, som er det eneste ekte underverket i verden, sa sjef for fortidsminner i Egypt, Zahi Hawass.

Giza-pyramidene er det eneste gjenværende underverket av de opprinnelige sju underverkene. I april fjernet arrangørene av Verdens sju underverk Giza-pyramidene fra listen, og ga dem tittelen heders-underverk.

Europa skuffet

Blant underverkene som falt igjennom i avstemningen som ble organisert av en sveitsisk stiftelse, er Akropolis i Aten, Eiffel-tårnet i Paris, Angkor-ruinene i Kambodsja, moaiene på Påskeøya, Hagia Sofia i Istanbul, Kreml-borgen i Moskva og Stonehenge i Storbritannia.

Avstemningen har vært åpen siden januar, og publikum har fått velge blant 21 mulige underverker. (©NTB)

Du kan se de syv nye underverkene her.

Du kan nå foreslå kandidater til avstemningen om verdens syv naturlige underverker her. Hørte vi Geirangerfjoden, Prekestolen eller Torghatten?

Tidligere i sommer ba ABC Nyheter sine lesere om å foreslå og stemme over Norges syv underverker. Resultatet av avstemningen kan du lese om her.

Jubel da Chichén Itzá-pyramiden ble valgt til et av underverkene. Foto: REUTERS/Victor RuizJubel da Chichén Itzá-pyramiden ble valgt til et av underverkene. Foto: REUTERS/Victor Ruiz


Personvernpolicy