Åpen for alle - alltid

Verdens syv nye underverker

Verdens syv nye underverker
Verdens syv nye underverker
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 100 millioner deltok i avstemningen over verdens nye syv underverker. Men noen er fornærmet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
FOTO:

Verdens sju nye underverker ble annonsert i Lisboa natt til søndag. Vinnerne er Den kinesiske mur, Petra-ruinene i Jordan, Kristusstatuen i Rio de Janeiro, Machu Picchu i Peru, Colosseum i Roma, Taj Mahal i India og mayaruinene Chichén Itzá i Mexico.

Taj Mahal (t.v): REUTERS/Ahmad Masood/Files

Foto Kristusstatuen: REUTERS/Sergio Moraes/Files

Foto Colosseum: REUTERS/Alessia Pierdomenico/Files

100 millioner fikk bestemme verdens sju nye underverker, og stemte Den kinesiske mur helt til topps. Egypterne er fornærmet for sine pyramider, mens man i Jordan håper på flere turister til Petra.

De øvrige som ble valgt ut i den TV-overførte seremonien i Lisboa er Petra-ruinene i Jordan, Colosseum i Roma, Taj Mahal i India, Machu Picchu i Peru, mayaruinene Chichén Itzá i Mexico og Kristusstatuen i Rio de Janeiro.

De syv vinnerne ble annonsert på et glamorøst show på Benfica-stadionen i Lisboa, etter det som trolig er verdens største internettvalg.
- Aldri før i historien har så mange mennesker deltatt i en global avgjørelse, sa skuespiller Hilary Swank, som var vert på seremonien.

Forventer flere turister

Seieren ble uttrykkelig markert av de sju vinnerne. Ved Taj Mahal i India kunne besøkende se fyrverkeri og få utdelt godteri.
- Dette er en seier for kjærlighet, nettopp det Taj står for, sa Rakesh Chauhan, president i hotell- og restaurantkjeden Agra, og lovet 20 prosent priskutt på alle lavprishotellene i byen neste år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jordan forventer at turiststrømmen vil doble seg etter at Petra-ruinene har blitt valgt som et av de sju nye underverkene.
- Å inkludere Petra på listen over de sju nye underverkene indikerer at flere turister vil komme til å besøke Jordan og byen, sa Faruq Hadidi, generalsekretær i Jordans turistdepartement.

Ifølge Hadidi besøker rundt 400.000 mennesker Petra hvert år.
- Dette tallet tror vi vil doble seg, sier Hadidi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

PyramideneI Rio de Janeiro, hvor en av Live Earth konsertene ble holdt lørdag, brøt publikum ut i jubel og applaus da det ble kjent at Kristus-statuen er et av de nye underverkene.

Ikke fornøyd

Men ikke alle var like fornøyd med utnevnelsen av de sju nye underverkene. Egypt sa søndag at Giza-pyramidene er det eneste underverket i verden, og at listen over de sju nye underverkene er verdiløs.
- Konkurransen vil ikke ta bort verdien av pyramidene, som er det eneste ekte underverket i verden, sa sjef for fortidsminner i Egypt, Zahi Hawass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Giza-pyramidene er det eneste gjenværende underverket av de opprinnelige sju underverkene. I april fjernet arrangørene av Verdens sju underverk Giza-pyramidene fra listen, og ga dem tittelen heders-underverk.

Europa skuffet

Blant underverkene som falt igjennom i avstemningen som ble organisert av en sveitsisk stiftelse, er Akropolis i Aten, Eiffel-tårnet i Paris, Angkor-ruinene i Kambodsja, moaiene på Påskeøya, Hagia Sofia i Istanbul, Kreml-borgen i Moskva og Stonehenge i Storbritannia.

Avstemningen har vært åpen siden januar, og publikum har fått velge blant 21 mulige underverker. (©NTB)

Du kan se de syv nye underverkene her.

Du kan nå foreslå kandidater til avstemningen om verdens syv naturlige underverker her. Hørte vi Geirangerfjoden, Prekestolen eller Torghatten?

Tidligere i sommer ba ABC Nyheter sine lesere om å foreslå og stemme over Norges syv underverker. Resultatet av avstemningen kan du lese om her.

Jubel da Chichén Itzá-pyramiden ble valgt til et av underverkene. Foto: REUTERS/Victor RuizJubel da Chichén Itzá-pyramiden ble valgt til et av underverkene. Foto: REUTERS/Victor Ruiz