Grønn rock

Grønn rock
Grønn rock

Langt færre enn ventet hadde møtt opp for å høre verdens rockestjerner spille og synge for et bedre miljø og en grønnere verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:

Publikummere på Live-Earth konserten i Hamburg lytter til Sasha. REUTERS/Christian Charisius

Bildet på front: REUTERS/Stephen Hird

Med bønn om en grønnere verden fra verdens popstjerner, gikk de ni Live Earth-konsertene av stabelen som en verdensomspennende musikkstafett lørdag. Titusenvis av mennesker, flere steder langt færre enn ventet, hadde møtt opp for å høre verdens rockestjerner spille og synge for et bedre miljø og en grønnere verden.
Rett etter åpningen i Sydney i Australia, viste USAs tidligere visepresident og initiativtaker til konsertene Al Gore seg på videoskjermen med sin miljøoppfordring.
- Dette er en planetarisk katastrofetilstand, sa Gore, da han understreket hvor viktig han mener at det er å bremse utslippene av drivhusgasser.

Kloden rundt

Konsertserien, som fulgte tidssonene kloden rundt, ble innledet i Sydney og skulle etter planen ha vært avsluttet på Copacabana-stranda i Rio de Janeiro. Men der ble konserten avlyst fordi politiet ikke kunne garantere for sikkerheten rundt arrangementet.
På veien rundt kloden var det konserter i Tokyo, Shanghai, Hamburg, London, Johannesburg, New Jersey, Washington og Antarktis.
Flere steder, blant annet i Hamburg og Johannesburg, hadde det møtt opp langt færre tilhørere enn det arrangørene hadde håpet på. I Hamburg ble arrangementet delvis ødelagt av kraftig regn.

Madonna

Det var London og Wembley stadion som vartet opp med de største stjernene, som Genesis, Razorlight og Madonna, som alle skulle på scenen i løpet av lørdagskvelden.
Live Earth arrangeres etter modell av Live Aid- og Live8-konsertene i 1985 og 2005. Gore ba alle de anslagsvis to milliarder mennesker som ser konsertene om å presse sine ledere til å undertegne en ny traktat innen 2009 for å kutte utslippene med 90 prosent i de rike landene, og over halvparten på verdensbasis innen 2050.
Han ba tilhørerne om å avlegge en personlig ed om å redusere sine egne utslipp, bekjempe byggingen av nye kullkraftverk, plante trær og støtte fornybare energikilder.

Kritikk

Mange har kritisert arrangementet og påpekt at de rike verdensstjernene selv er blant de verste synderne i sine privatliv, og dessuten bruker store mengder drivstoff på å fly til byene der konsertene holdes.
- Det siste denne planeten trenger nå er en rockekonsert, sa The Whos Roger Daltrey tidligere i år. Kritikken mot konsertene har senere blitt fulgt opp av blant andre Bob Geldof.(©NTB)

Tror du folk flest blir mer miljøbevisste av å gå på konsert? Registrer deg her eller logg på for å kommentere nedenfor.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus