Gjev pris til norsk regissør

Gjev pris til norsk regissør
Gjev pris til norsk regissør

Crystal Globe til Bård Breien for «Kunsten å tenke negativt».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:

Regissør Bård Breien (fra v.) fikk pris for spillefilmen " Kunsten å tenke negativt ", som han har skrevet manus og har hatt regi på. Videre mot venstre: Henrik Mestad som spiller Gard, Kari Simonsen som spiller Lillemor, Marian Saastad Ottesen som spiller Marte og Fridtjov Såheim som har hovedrollen som den trafikkskadde Geirr. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

For andre år på rad mottar en norsk regissør prisen for beste regi fra filmfestivalen i Karlovy Vary.

Fredag ettermiddag fikk Bård Breien telefon fra festivalen, som ønsket ham tilbake til prisutdelingen lørdag kveld. I fjor fikk Joachim Trier regiprisen for «Reprise».

Burlesk drama

«Kunsten å tenke negativt» er Bård Breiens debutfilm og er et burleskt drama om den trafikkskadde og handikappede Geirr (35), som i et forsøk på å vise alle hvor jævlig han har det har nådd enden av sin egen blindvei. Til slutt inviterer kjæresten den kommunale positivitetsgruppa hjem i et forsøk på å redde forholdet.

Det tar allikevel ikke lang tid før Geirr oppdager at den smilende gjengen er minst like miserable som han selv. Etter å ha nedkjempet gruppas positivitetsleder, går gruppa inn i en natt med fortvilelse, bisarre konfrontasjoner og ubehagelige sannheter, inntil dagen gryr og de igjen kan øyne lyset. Positivitetsgruppa har lært seg kunsten å tenke negativt.

Svært godt mottatt

For en uke siden hadde «Kunsten å tenke negativt» internasjonal premiere i hovedkonkurransen på Karlovy Vary International Film Festival i Tsjekkia. Filmen var godt representert ved regissøren selv, skuespillerne Fridtjof Såheim og Mariann Saastad Ottesen og Synnøve Hørsdal fra Maipo AS. Både presse og publikum lot seg umiddelbart rive med av filmen, og applausen varte lenge etter filmens slutt. Ryktene sier at juryformann Peter Bart, sjefsredaktør i bransjebladet Variety, fortsatte å snakke om filmen resten av kvelden. Nordisk International Sales har allerede solgt filmen til Frankrike, "for en sum man ikke er vant til å få for norske filmer", ifølge produsent Dag Alveberg, Hellas og Taiwan. Flere avtaler er under forhandling. Likedan mottar Norsk filminstitutt en rekke henvendelser fra festivaler som gjerne vil vise filmen.

Bård Breien har selv skrevet manus til «Kunsten å tenke negativt», og prosjektet er utviklet gjennom Maipo Minimal ved filmens produsent Dag Alveberg. Filmen er den første i deres satsning for å gi talenter en mulighet til å ta større sjanser og utfordre seg selv og publikum. Den eneste begrensningen er at filmen ikke skal koste mer enn 10 millioner kroner. Filmen hadde norsk premiere 3. november 2006, og er nå tilgjengelig på DVD.

Populære nordmenn

Karlovy Vary International Film Festival ble i år arrangert for 42. gang, og regnes som den største og viktigste festivalen i Øst- og Sentral-Europa, og er en såkalt A-festival sammen med filmfestivaler som Cannes, Berlin og Venezia. Blir en film godt mottatt i Karlovy Vary, er det store muligheter for at ryktene sprer seg til resten av verdens kjøpere, festivaler og internasjonal presse, slik man blant annet opplevde med «Buddy» (Morten Tyldum/2003) og «Reprise» (Joachim Trier/2006).

På årets festival ble Alexander Eiks Kalde føtter vist» i Variety-seksjonen, mens «Sønner» (Erik Richter Strand), «Fritt vilt» (Roar Uthaug) og fjorårets Gullpalmevinner «Sniffer» (Bobbie Peers) ble vist i sideprogram, i tillegg til «Kunsten å tenke negativt» i hovedkonkurransen. Variety feiret i år 10-års jubileum for sin egen seksjon, hvor de hvert år velger ut 10 filmer. I 2005 hedret festivalen Liv Ullmann med en Crystal Globe, og hadde en egen seksjon på festivalen med norske filmer, fra stumfilmen Laila (1929) til Aksel Hennies Uno (2004).

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus