Intellektuell gremmes av jogging

Intellektuell gremmes av jogging
Intellektuell gremmes av jogging

Franske intellektuelle kritiserer president Sarkozy. Fordi han jogger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:

Franske intellektuelle mener president Nicolas Sarkozy må slutte å jogge og heller begynne å gå. Foto: SCANPIX/REUTERS

Kan du forestille deg at Charles de Gaulle eller François Mitterrand noen gang blottla sine legger og iførte seg joggesko? Utenkelig, selvsagt. Noe mange franskmenn mener det bør være for Nicolas Sarkozy også.

En tenkende person, som en fransk president bør være, spaserer eller flanerer på gaten, han jogger ikke i skogen eller opp bratte bakker. Jogging er uttrykk for en individualistisk og selvsentrerende kultur, som den amerikanske.

Om ikke et flertall av franskmennene skriver under på dette, har kritikken mot den nyvalgte presidentens joggeturer blitt satt ettertrykkelig på dagsordenen av franske intellektuelle.

- Å gå er en følelsesmessig og åndelig sak. Å jogge er å utvikle kroppen. Det har ingenting med meditasjon å gjøre, sa Alain Finkielkraut, en ledende fransk intellektuell, på fransk fjernsyn nylig.

De samme intellektuelle sier, ikke uten snev av forakt, at jogging tilhører høyresiden i politikken. Det passer for så vidt bra, ettersom Sarkozy er godt plassert til høyre i fransk politikk.

Men det er flere enn de intellektuelle som kritiserer Sarkozys jogging. Renaud Longuevre, som er løpetrener, sier til sportsavisen L'Equipe at presidenten må gjøre noe med stilen.

- Armene hans henger ned, han lener seg for mye forover og føttene treffer ikke bakken riktig, sier han.

Longuevre mener også at Sarkozy kan ha mye å hente på en forbedret diett.

- Det ser ut som du løper rundt med et par kilo for mye, sier løpetreneren i sitt personlige råd til den franske presidenten. (©NTB)

Hva synes du om den intellektuelle debatten i Frankrike? Registrer deg her eller logg på for å kommentere nedenfor.

Personvernpolicy