Okseløpene i Pamplona er i gang

Okseløpene i Pamplona er i gang
Okseløpene i Pamplona er i gang

I dag morges startet de beryktede okseløpene i den spanske byen Pamplona.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en uke fremover vil modige, eller kanskje heller dumdristige, menn og kvinner utfordre skjebnen ved å løpe foran en flokk med okser i den lille spanske byen Pamplona. Okseløpene er en del av San Fermin-festivalen som avholdes to uker hvert år i juli.

Religiøs festival

Det startet opprinnelig som en religiøs feiring av helgenen San Fermin på 1400-tallet, men har siden utviklet seg til å bli en moderne festival med musikk, dans, tyrefekting og markeder. Feiringen ble flyttet fra oktober til juli for å være sikker på at man fikk godt vær. Festivalen starter offisielt den 6. juli, hvor tusener av mennesker samler seg på torget i Pamplona for å høre ordføreren erklære festlighetene for åpnet. De beryktede okseløpene begynner dagen etter.

Løpene starter klokken åtte om morgenen og mange av deltakerne bærer nok noe preg av at de ikke mangler på servering av god spansk rødvin under festivalen.

Okseløpene

Okseløpene går gjennom Pamplonas trange gater og er 825 meter lang fra start til tyrefekterstadion, der løpet avsluttes. Det avfyres en rakett når dørene til kveginnhegningen ved Santo Domingo åpnes. Løperne får tid til å avsi en bønn til San Fermin før en ny rakett blir avfyrt for å signalisere at oksene er på vei. Deretter er det bare å ta bena fatt foran de seks fullvoksne oksene og to flokkene med stuter. Det tar rundt tre minutter å løpe strekningen, litt avhengig av form og hvor redd man er.

Når oksene har kommet inn på tyrefekterarenaen fyres det av nok en rakett, og den fjerde og siste raketten avfyres når de er trygt tilbake i innhegningen og okseløpet er over. Og så er det en dag til neste løp.

Risikofylt

Dette er ikke en sport for verken de i dårlig form eller med dårlig hjerte. Hele strekningen i gamlebyen er gjerdet inn og løpere som forsøker å trekke seg ved å hoppe over gjerdene blir stort sett bryskt dyttet tilbake av tilskuerne. Har man sagt A, så får man si B.

Selv med nok av sikkerhetsvakter og førstehjelpspersonell så er ikke løpet risikofritt. Berusede deltakere er også med på å heve risikoen for alle. Siden 1924 har rundt 15 personer blitt drept og over 200 blitt alvorlig skadet i det tradisjonelle løpet. Det er ikke rapportert om noen alvorlige skader etter morgenens løp, men en person ble stanget i baken og en med skulderskader ble fraktet bort i ambulanse.

Se strekningen de løper her.

Kilde: spanish-fiestas.com

Har du deltatt i løpet eller har bilder? Registrer deg her eller logg på for å fortelle om det nedenfor og/eller send bilder til redaksjonen@abcnyheter.no !

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus