Åpen for alle - alltid

Hvor er robotene?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ventetiden har vært lang. Kommer fremtiden snart?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har alle gledet oss til at roboten Matilda, R2-D2, Optimus Prime og Sonny fra I Robot skulle bli virkelige. Har vi snart ventet lenge nok? Det har blitt beskrevet både i fiksjonens verden og i mer seriøse tidskrift, hvordan hjemmet i 2000 ville bli vasket og ryddet av roboter.

Skulle ligne mennesker

Disse robotene skulle kunne ta seg av barna, lage mat og ha lange diskusjoner med mor og far. De med god råd skulle kunne ha roboter som var så å si utseendemessig identisk med mennesker. De med litt dårligere råd måtte nøye seg med den mer metalliske utgaven. Akkurat som roboten Matilda i Phillip Newt sine bøker. Ikke perfekt, litt broket logikk, men et vinnende vesen.

Hvor er de?

På min kalender lyser årstallet 2007 og jeg må fortsatt vaske mitt eget hjem, og ingen robot kan hjelpe til med barnas lekser. Det nærmeste jeg har en husholdsroboter den kjente Robomopen, som uten systematikk renser gulvet for støv.Er dette det beste vi kan få til? Hvor blir det egentlig av fremtiden?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi spurte spørsmålet til Øyvind Stavdahl, lektor ved Institutt for Teknisk Kybernetikk ved NTNU.Hvor blir det av fremtiden?

- Først og fremst blir fremtiden noe annerledes enn det som ble forestilt i husmorbladene på 50-tallet. Jeg tviler på at vi vil se husroboter som både vasker, lager mat og hjelper barna med leksene, forklarer Stavdahl.

Stavdahl mener 50-tallets drøm om superroboten er fryktelig vanskelig å oppfylle. Den vil uansett bli altfor dyr til at det er verdt å kjøpe den.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er her allerede

Men det er ingen grunn til å henge med hodet, for fremtiden ser svært så lys ut når det kommer til robotfronten. På mange måter er den her allerede.

- De siste 10-20 årene har det vært en voldsom utvikling på robotfronten. I første rekke har denne utviklingen skjedd innenfor industrien, oppklarer Stavdahl.

Stor utvikling innen industri

Innen industrien har man i dag roboter som utfører de fleste oppgaver. De lakkerer, sveiser, borrer, sorterer og stabler. Og disse maskinene blir stadig bedre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dagens roboter har spesifiserte oppgaver. Hver enkelt robot har sin oppgave og slike roboter er på full fart inn i hjemmet, sier Stavdahl.Det er for eksempel allerede utviklet støvsugerroboter som er helautomatiske.De lader seg selv, kartlegger stuen og støvsuger ved behov.På samme måte har man egne gressklipperroboter.

Utfører spesifiserte oppgaver

Disse robotene kan ikke annet enn å gjøre sin spesifiserte oppgave, men Stavdahl mener nettopp dette er fremtiden hva angår roboter i hjemmet.

- Etter hvert blir komponentene billigere og da kan man sette disse robotene i masseproduksjon. På denne måten får man prisen ned og de kan da benyttes i vanlige hjem. Istedenfor en robot, vil du da ha mange som gjør hver sin oppgave,

sier han.

Brukes ved sykehus

En støvsugerrobot brukes for eksempel ved sykehuset i Trondheim ifølge Stavdahl.Her var vaskepersonalet mektig lei av å stikke seg på nåler som lå igjen etter kirurgene.For 50.000 kjøpte da sykehuset inn en robot som til faste tider i døgnet tar en runde, kartlegger og støvsuger fullstendig.Ved behov lader den seg selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- På denne måten er sykehuset garantert at det ikke ligger nåler på gulvet, sier Stavdahl.

Selv skulle han gjerne ha hatt en slik en i hjemmet.

Vannslangen Anna Konda

Institutt ved Teknisk Kybernetikk har selv utviklet en rekke roboter på huset. En av de mest omtalte er slangen Anna Konda, som enkelt kommer seg over og gjennom hindringer for å slukke branner. Ellers er instituttets studenter hvert år med på mesterskapet Eurobot, hvor de konkurrerer med andre studenter om å lage den beste roboten for en spesifikk oppgave.Men disse robotene er jo ikke helt hva jeg forestilte meg.Hvor blir det av robotene som viser følelser og som går, løper og hopper?

Finnes allerede

Disse robotene finnes det også massevis av forklarer Stavdahl.

- Man har roboter som reagerer med falske følelser på inntrykk som blir gitt via lyder og tekst, man har også roboter som både kan løpe og hoppe. Men dette er også roboter med spesifiserte oppgaver, og helt ærlig så kan de lite bortsett fra nettopp dette, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ligger langt frem i tid

Disse robotene kunne ingeniører for lengst ha koblet sammen med for eksempel støvsugerroboten.Problemet er at dette ville ha vært veldig dyrt og Stavdahl har litt problemer med å se poenget.

- Det vil bli veldig dyrt å utvikle noe sånt, og hva skal du egentlig med en støvsuger som hopper, eller hever øyenbrynet i forundring, poengterer han.

Å utvikle menneskelige roboter slik historien har forespeilet oss mener Stavdahl at ligger langt frem i tid, om det noen gang egentlig blir aktuelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kamproboter

Ok, reality check. Både husmorbladene, illustrert vitenskap,

George Lucas og Phillip Newt har altså latt fantasien løpe løpsk.Drømmen om en robot slik den er beskrevet i Artificial Intelligence, Star Wars og I Robot vil altså ikke bli en realitet med det første.Men noe er sikkert. Kamprobotene må jo bli en virkelighet. Transformers, Terminators drapsmaskin T-800 og ED-209 fra RoboCop vil trolig snart innta kamparenaene. Eller?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Virkeligheten forbigår fiksjonen

Her mener Stavdahl at virkeligheten for lengst har forbigått fiksjonens brutale drømmer.

- Det amerikanske forsvaret ligger spesielt langt fremme her. Et eksempel er flyet "Predator". Dette drar helt ubemannet ut på oppdrag og kan både overvåke, kartlegge og bombe uten at noe menneske er med. Hva skal man med en superrobot som har ben og kan kltre over store steiner når man allerede har utviklet en som kan fly? Påpeker han.

Men han tviler ikke et sekund på at dette området vil utvikle seg i fremtiden med både flere automatiserte kjøretøy og mer avanserte fly. Men noen transformer på slagmarken er det nok heller tvilsomt at vi får se.

Roboter og rettigheter

Et spørsmål mange stiller seg er hvorvidt fremtidens utvikling av kunstig intelligens vil gi roboter som blir altfor menneskelige.Bør de for eksempel få rettigheter slik som mennesker? Men her mener Stavdahl at det er liten grunn til å spekulere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Som sagt er slik utvikling langt frem i tid. Og menneskets hjerne er altfor kompleks til å kunne gjennskape. Vi kan etterligne følelser i roboter, men disse er uansett falske samme hvor lamslåtte vi blir av de. For en ingeniør som vet hva som ligger bak robotenes følelsesmessige uttrykk så blir tanken på menneskerettigheter for en robot meget absurd, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Handler mer om filosofi

Han mener slik spekulering, som er svært populær i fiksjonens verden, dreier seg mer om filosofiske tanker om livssyn og menneskets rolle, enn realistiske betraktninger rundt fremtidens roboter.

- Jeg kan garantere at det ikke vil bli snakk om rettigheter for roboter innen 2050, legger Stavdahl leende til tilslutt.

Lys fremtid

Så fremtiden har altså blitt noe annerledes enn jeg så for meg i min barndoms verden. Istedenfor en robot vil jeg altså ha minst fem som gjør det daglige arbeidet for meg hjemme. Det blir altså en svært så lys fremtid for den teknofile.

Men inntil støvsugerroboten kommer ned på et tålbart kostnadsnivå og kan kjøpes på min lokale elektrobutikk må vi nok nøye oss med Robomopens usystematiske rengjøring. Ikke minst må vi ty til den gode gamle teknikken med klut, vann, skrukkete hender og såre knær.

Artikkelen er levert av teknofil.