Hjernevaskede 8-åringer vil dø for hellig krig

Hjernevaskede 8-åringer vil dø for hellig krig
Hjernevaskede 8-åringer vil dø for hellig krig

Barn nedi åtteårsalderen nekter å forlate Den røde moské i Islamabad, og sier de vil dø for Islam.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arresteres

På bildet arresteres studenter som er tilhengere av de radikale muslimene som okkupererer Den røde moskeen i Islamabad. Foto: Reuters/Scanpux.

Islamabad/Oslo (NTB-Andreas Bondevik): Jenter og gutter helt ned i 8-årsalderen nekter å gå ut av Den røde moské i Islamabad. Barna sier til sine foreldre at de er villige til å dø for saken.

Det forteller Norges ambassadør til Pakistan Janis Bjørn Kanavin på telefon fra Islamabad.

- Det som er mest foruroligende er at det er jenter og gutter helt ned i 8-årsalderen inne i moskeen som nekter å gå ut. De sier til sine foreldre at de ikke kommer ut, at de vil være med på hellig krig og at de er villige til å dø for saken, sier Kanavin til NTB.

- Dette viser jo den hjernevaskingen som finner sted. De er en form for menneskelige skjold, noe som er helt uakseptabelt og tragisk.

Vil heller dø

Fredag gikk en gruppe bekymrede foreldre inn i bygget som huser moskeen og en religiøs skole. De ville hente ut barn som ikke har kommet seg ut på grunn av sammenstøtene mellom sikkerhetsstyrker og studenter.

Pakistans president Pervez Musharraf har bedt sikkerhetsstyrker tillate at foreldre som ønsker å hente ut barn skal få mest mulig tid til å gjøre det.

En av lederne for moskeen sa fredag at han heller vil dø enn å overgi seg til myndighetene.

- Vi har bestemt at vi kan lide martyrdøden, men ikke overgi oss. Vi er beredt til å få våre hoder kappet av, men vi vil ikke bøye dem, sa Abdul Rashid Ghazi, nestleder for moskeen til TV-kanalen Geo. Ghazi er den ene av to brødre som leder moskeen som deres far opprettet.

- Siste samtale

Inne i moskeen har hundrevis av religiøse studenter forskanset seg mens sikkerhetsstyrker beleirer det store bygningskomplekset og oppfordrer studenter og andre som er innenfor til å overgi seg.

- Dette kan være min siste samtale med dere, sa Ghazi

Dagen i forveien åpnet han for at han og tilhengerne var villige til å overgi seg mot fritt leide og visse betingelser. Men myndighetene har holdt fast ved at de må overgi seg betingelsesløst.

Regjeringen har sagt at moskeen ikke kommer til å bli stormet mens det fortsatt er kvinner og barn der. Et blodbad vil kunne føre til at oppslutningen om president Pervez Musharraf synker ytterligere.

Ifølge ambassadør Kanavin var situasjonen i Islamabad relativt stille fredag.

- Deler av bydelen rundt moskeen er sperret av, men resten av byen er ikke så berørt som man kanskje skulle tro. Det har vært spredt skyting i dag men ingen store aksjoner.

Svekker ikke Musharraf

Moskeens medlemmer har de siste månedene tatt loven i egen hånd.

- De har gjort seg selv til moralens voktere og tatt radikale metoder i bruk for å iverksette sharia, forteller ambassadøren, som ikke tror aksjonen til nå har svekket president Musharrafs posisjon.

- De fleste her gir uttrykk for at han burde grepet inn tidligere, snarere enn kritikk mot at han nå griper inn.

Musharraf har avvist kritikken mot at han ikke har grepet inn tidligere med at det er veldig vanskelig å gå til aksjon mot kvinner og barn.

- Det som er nytt i denne situasjonen er at det er en kvinnemadrassa som er bygget opp vegg i vegg med moskeen. Og leder for kvinnemadrassaen er kona til moskeens imam. Det er disse kvinnene som antakeligvis er det mest radikale elementet der, sier Kanavin til NTB.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus