Avviser Jaglands kritikk

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingspresident Thorbjørn Jagland finner det uakseptabelt at UNE-direktøren tar direkte kontakt med stortingspolitikere. Selv avviser Terje Sjeggestad kritikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Terje Sjeggestad avviser på sin side kritikken fra stortingspresident Thorbjørn Jagland. – Jeg har orientert mine politiske overordnede statsråder, sier UNE-sjefen. Foto: ScanpixTerje Sjeggestad avviser på sin side kritikken fra stortingspresident Thorbjørn Jagland. – Jeg har orientert mine politiske overordnede statsråder, sier UNE-sjefen. Foto: Scanpix

– Jeg finner det uakseptabelt at en toppembetsmann og leder for et direktorat under regjeringen tar direkte kontakt med Stortinget på denne måten. Det er ikke bare uvanlig, men helt usedvanlig i vår parlamentariske praksis, sier Jagland til Aftenposten.

Tidligere i uka ble det kjent at Utlendingsnemndas direktør Terje Sjeggestad har sendt et klagebrev på Venstre-nestleder Olaf Thommessen til partileder Lars Sponheim. Sjeggestad mener Thommessen har kommet med «udokumenterte og uholdbare» uttalelser om UNEs arbeid. Flere stortingspolitikere skal ha fått lignende henvendelser fra Sjeggestad, noe Jagland finner uakseptabelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal være uavhengig

– Meningen er at UNE skal være uavhengig av storting og regjering. Da blir det galt om man så begynner å involvere Stortinget i behandlingen av deres saker slik dette nå står fram. Det kan være mye å si om enkeltrepresentanters engasjement i enkeltsaker, men man må ikke prøve å frata stortingsrepresentantenes rett til å si sine meninger, sier Jagland til Aftenposten.

Terje Sjeggestad avviser på sin side kritikken fra stortingspresidenten.

– Jeg har passet møysommelig på å orientere mine politiske overordnede statsråder. Jeg har aldri verken fra de aktuelle stortingsrepresentantene, fra Stortinget eller fra regjeringens hold fått vite at det har vært noe galt i de meget få tilfellene der dette har skjedd, sier Sjeggestad til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han legger til at Utlendingsnemnda selvsagt har en forpliktelse til å gjøre det Stortinget bestemmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er Stortinget som har etablert Utlendingsnemnda og vi må forholde oss til de rammene som Stortinget har fastsatt for vår virksomhet. Men så er det sånn at enkeltpolitikere noen ganger ønsker å påvirke Utlendingsnemndas avgjørelser og det har faktisk Stortinget som institusjon gjort meget klart at enkeltpolitikere ikke skal gjøre.

– Ikke kritikkverdig

Mens Trond Nordby, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, ifølge Dagsavisen finner Sjeggestads oppførsel «uhørt», mener jusprofessor Eivind Smith at UNE-sjefen ikke nødvendigvis har oppført seg kritikkverdig.

Smith, som er professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo, sier at Sjeggestad er i sin fulle rett til å ta initiativ til uformelle samtaler med stortingspolitikere.

– Det kan til og med være positivt at Sjeggestad bidrar til den offentlige samtale som leder av et viktig forvaltningsorgan. Hvis samtalene med politikere ikke har en utilbørlig form eller preg av polemikk om enkeltsaker avgjort av andre i Utlendingsnemnda, synes jeg ikke han har gjort noe kritikkverdig, sier Smith.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han peker på at Stortinget etablerte UNE som klageinstans nettopp for å unngå at politikere skulle påvirke beslutninger i enkeltsaker, og mener Sjeggestads stilling minner mer om veidirektørens eller oljedirektørens enn om en ekspedisjonssjef-stilling i et departement.

– Sjeggestad har en av landets vanskeligste jobber akkurat nå. Han forvalter jobben på en aktiv måte, noe han har gjort i flere år. Det han gjør er uvanlig, til dels svært uvanlig, men ikke nødvendigvis kritikkverdig, sier Smith. ©NTB)