Drammenselva fortsetter å stige

Drammenselva fortsetter å stige
Drammenselva fortsetter å stige

Mens flomtoppen er nådd i Numedalslågen, fortsetter vannet å stige lenger sør i Buskerud. 75 campingvogner ble evakuert i Hokksund natt til fredag på grunn oversvømmelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto:
Deler av Hokksund Camping ble evakuert sent torsdag kveld. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX

Drammen (NTB-Linus Hauge): - Det har vært noe økning i vannstanden i Øvre og Nedre Eiker, men i Drammensvassdraget har vannstanden natt til fredag vært omtrent som torsdag, sier operasjonsleder Olav Myrvold i Søndre Buskerud politidistrikt til NTB fredag morgen.

Sent torsdag kveld startet evakueringen av Hokksund Camping. Totalt ble 75 campingvogner ble fjernet fra campingplassen der vannmassene i løpet av torsdagen hadde flommet inn og ødelagt det som skulle være en behagelig campingferie.

- Det har kommet mye vann inn på campingplassen, så den ble ryddet torsdag kveld og i natt, sier operasjonsleder Myrvold.

20 veier stengt

Klokken 6.00 fredag morgen var hele 15 fylkes-, riks- og europaveier stengt bare i Buskerud på grunn av de uregjerlige vannmassene, mens fem var stengt i nabofylket Vestfold. Den siste veien som er berørt er europavei 134 mellom Mjøndalen og Hokksund, som måtte stenges natt til fredag på grunn av oversvømt veibane.

Natt til fredag sank vannet noe i de hardest flomrammede områdene nordover i Buskerud. Fortsatt er imidlertid Myntbrua og Nybrua gjennom sentrum av Kongsberg stengt. Og i isolerte Rollag nord for Kongsberg er det fortsatt helt umulig å ta seg fram med annet enn båt, selv om vannet seg tilbake noe også her natt til fredag.

Ingen personskader

Til tross for de ekstreme værforholdene, med kjellere fulle av vann, oversvømte veier og jorder og drivende gjenstander, har ikke politiet fått inn meldinger om skader.

- Nei, vi har ikke fått inn melding om skader på personer eller andre ulykker som følge av flommen, konstaterer en lettet operasjonsleder.Store mannskaper fra Forsvaret står i beredskap for å bistå politiet ved behov. Heimevernet fikk torsdag ros av forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen (Ap) for sin innsats. Strøm-Erichsen hadde tatt turen til flomområdene for å se effekten av naturens krefter med egne øyne.

Vannet stiger i helgen

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat har vannstanden kulminert i de øvre og midtre deler av Numedalslågen, mens flommen er i ferd med å kulminere lenger ned. Torsdag flommet det 970 kubikkmeter vann i sekundet i Numedalslågen - ti ganger mer enn normalt.

I Drammensvassdraget stiger vannstanden i de store innsjøene, og vannføringen i Begna og Drammenselva er økende. Vannføringen i Drammenselva ventes å være på sitt største i helgen. Fredag venter NVE at Sperillen og Krøderen vil kulminere, mens Tyrifjorden ventes å kulminere først over helgen.

Vannstanden er ventet å stige også i vassdragene i Skien og Larvik, men her var det tidlig fredag morgen ingen dramatikk, får NTB opplyst hos politiet.

Samtidig frykter Norges Geotekniske Institutt (NGI) at det vil gå nye jordskred i Buskerud. Raset i Hallingdalen holdt Bergensbanen ute av drift i over et døgn tidligere i uka. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus