Australia har oljemotiv i Irak

Australia har oljemotiv i Irak
Australia har oljemotiv i Irak

Den australske forsvarsministeren sier at en av årsakene til at de fortsatt har tropper i Irak er for å sikre ressurser som olje. Det er første gang en i landets regjering innrømmer dette.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsminister Brendan Nelson sier at det å opprettholde sikkerheten rundt oljeressursene i Midtøsten er en viktig prioritet for den australske regjeringen, melder BBC.

Australia var med på invasjonen i Irak i 2003 og har nå cirka 1.500 soldater utplassert i landet. Det var under offentliggjøring av den nasjonale sikkerhetspolitikken torsdag at forsvarministeren sa at olje var en faktorene som påvirket strategien deres i Irak.

Strid i regjeringen

Det er nå åpen strid mellom forsvarsministeren og statsminister John Howard om regjeringens motiver for å ha soldater i Irak, melder AP.

Kort tid etter forsvarsministerens redegjørelse, gikk statsministeren ut og sa at den viktigste grunnen til at det fortsatt er australske soldater i Irak er å sikre at den humanitære katastrofen ikke forverrer seg.

- Vi er ikke der på grunn av oljen, vi dro ikke dit på grunn av oljen sier statsministeren torsdag.

Beskylder statsministeren for løgn

Statsminister John Howard insisterte i 2003 på at invasjonen i Irak ikke hadde noe med olje å gjøre. Forsvarsministerens uttalelser har derfor vakt stor oppsikt i Australia. Kritikere refser nå den australske regjeringen for å ha løyet om intensjonene deres.

- Det har tatt regjeringen fire år å innrømme dette, sier Robert McClelland, forsvarspolitisk talsmann for Arbeiderpartiet, som er i opposisjon.

Krigsmotstandere ser forsvarsminister Nelsons innrømmelser som et bevis for at den USA-ledede invasjonen av Irak dreide seg mer om å sikre oljeforsyninger, enn å avdekke lagre av masseødeleggelsesvåpen som USA hevdet ble holdt skjult.

Men regjeringen avfeier kritikken og sier den er fast bestemt på å hjelpe USA med å stabilisere Irak og å bekjempe terrorisme.

Arbeiderpartiet, som var motstandere av invasjonen, har lovet å trekke ut soldatene fra Irak dersom de vinner valget senere i år. (©NTB)

Illustrasjonsfoto: Scanpix

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus