Forsvaret har mobilisert 600 mann

Forsvaret har mobilisert 600 mann
Forsvaret har mobilisert 600 mann

Forsvaret har mobilisert 600 mann til innsats i de flomrammede områdene rundt Kongsberg og den flomstore Numedalslågen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto:
Slik så Numedalslågen ut onsdag. Natt til torsdag fosset de enorme vannmengdene fortsatt flere meter høyere enn vanlig gjennom Numedalslågen. (Foto: Scanpix)

- Det kan bli snakk om å mønstre enda flere mannskaper, dersom problemene som følge av flommen øker, sier distriktssjef Kjell Enberget i Telemark og Buskerud Heimeverndistrikt til NTB.

Det var politiet som torsdag anmodet om hjelp fra Forsvaret. Ifølge politioverbetjent Eirik Røsø i Søndre Buskerud politidistrikt trengs det bistand fra Forsvaret til vakthold, evakuering av folk og verdigjenstander, sikringsarbeider og bygging av provisoriske bruer.

Mye av arbeidet konsentreres i øyeblikket rundt Flesberg kommune der 15.000 kubikk tømmer står i fare for å rase ut i Numedalslågen.

- Dette er så store tømmermengder at de kan gjøre veldige skader dersom de blir dratt ut i elvestrømmen. Skjer dette, frykter vi for flere av bruene ved Kongsberg, sier Røsø til NTB.

Han mener det skal være mulig å sikre tømmeret. Dette arbeidet er godt i gang.

I tettstedet Rollag er det også store problemer som følge av flommen. Industri og bolighus er omflødd og veier er stengt. Drikkevannet er ikke brukbart.

Ifølge Røsø har politiet fått melding om at det ikke kan ventes en kulminering av flommen før lørdag.

Høy vannstand

Vannstanden i elva er fortsatt høy, og publikum bes om å holde seg unna elvebredden på grunn av forholdene, men det skal foreløpig ikke ha vært meldt om personskader.

Det var Laagendalsposten som først meldte om at politiet forsøker å få tak i Heimevernets mannskaper for å hindre at store mengder tømmer skulle rase ut i Numedalslågen. Tømmeret kan gjøre store skader nedover elva, blant annet på Myntbrua og Nybrua i Kongsberg, som nå er sperret for trafikk av sikkerhetsmessige grunner, skrev Laagendalsposten.

Bilister anmodes også om å holde seg unna sentrum. Omkjøring fra Notodden og Drammen skjer på riksvei 286 via Krekling og Skollenborg.

Full beredskap

Norsk Folkehjelp har beredskapen klar hvis det skulle oppstå vanskelige situasjoner som følge av det voldsomme regnværet de siste dagene. I Rollag har de fraktet folk til jobb i båt.

- Vi har gitt melding om at gruppene må bistå med mannskap ved behov. I Rollag har vi hatt rundt 20 mannskaper på plass. Der ligger veien under vann, og vi må bistå folk som skal på jobb. Bilene er ikke lenger aktuelle å bruke, sier beredskapsansvarlig Erlend Aarsæther i Norsk Folkehjelp Sanitet.

Rollag har ifølge Aarsæther også opplevd utfordringer i forbindelse med at drikkevannet ikke er i orden lenger. Også noe industri skal være rammet av vannmassene.

Ingen skadd

Vannstanden i Numedalslågen steg fire meter onsdag, men likevel har ikke politiet i Norges nedbørsfylke nummer én for tiden mottatt meldinger om at folk har skadet seg.

- Vi har ikke fått melding om at det har skjedd noe dramatisk. Mange har selvfølgelig fått vann i kjellere, og avlinger er ødelagt, men ingen er så langt skadd, sier operasjonsleder Olav Myrvold i Søndre Buskerud politidistrikt til NTB.

For mange av innbyggerne, i spesielt Kongsbergs-området og det isolerte tettstedet Rollag lenger nord langs Numedalslågen, har de siste dagene vært en prøvelse. I morgentimene torsdag var hele elleve fylkesveier i Buskerud stengt.

Ett lyspunkt for reisende gjennom Buskerud er at Jernbaneverket valgte å åpne strekningen mellom Hønefoss og Ål på Bergensbanen ved midnatt onsdag kveld, etter jord- og steinraset kvelden før.(©NTB)

Les også:

Bygger barrikader for å berge Kongsberg

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus