Sotsji fikk vinterlekene

Sotsji fikk vinterlekene
Sotsji fikk vinterlekene

Sotsji i Russland skal arrangere olympiske vinterleker i 2014, bestemte Den internasjonale olympiske komité onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto:
Sotsji sett fra Svartehavet. (Foto: Wikipedia)

Guatemala by (NTB): Sotsji slo sørkoreanske Pyeongchang med bare fire stemmer i siste voteringsrunde, 51 mot 47. Pyeongchang fikk flest stemmer i første runde, men Sotsji overtok mange stemmer fra dem som opprinnelig støttet utslåtte Salzburg.

Russiske Sotsji slo sørkoreanske Pyeongchang, noe disse sørkoreanske barna tok meget tungt. (Foto: Reuters / Scanpix)Russiske Sotsji slo sørkoreanske Pyeongchang, noe disse sørkoreanske barna tok meget tungt. (Foto: Reuters / Scanpix)

Det er godt nytt for Tromsøs ambisjon om å være OL-vert fire år senere. Det blir ikke to OL på rad i Vest-Europa, og i svartehavsbyen Sotsji slipper Tromsø en potensielt meget farlig konkurrent i kampen om 2018-lekene.

- Dette er en gledens dag for Tromsø. Vi er langt nærmere OL nå, sa Bjørge Stensbøl til NTB. Han er daglig leder for Tromsø 2018.

Sotsjis seier i avstemningen mot Pyeongchang og Salzburg er en stor triumf for Russlands president Vladimir Putin, som har jobbet svært hardt for å få vinterlekene til landet for første gang.

Putin har lovet investeringer på 70 milliarder kroner i infrastruktur i området, og han leverte en lidenskapelig appell til IOK-medlemmene under presentasjonen onsdag, attpåtil på engelsk!

Sotsji var først ut da de tre finalistene fikk presentere seg. Putins appell var selve trumfkortet. For aller første gang snakket president Putin engelsk offentlig. Han lovet masse natursnø og ingen trafikkproblemer.

Løfter

- Vinteridrett er populært i Russland. Våre idrettsfolk har vunnet mange konkurranser og levert store bidrag til den olympiske bevegelse, men vi har aldri før fått æren av å arrangere olympiske vinterleker, sa Putin.

- Vi er sikre på at Sotsji vil være det beste valget.Putin lovet å gjøre oppholdet trygt, komfortabelt og minnerikt for utøvere, ledere og tilskuere. Han sa at 70 prosent av utøverne kommer til å bo i fem minutters gangavstand til arenaene.

Issport skal arrangeres i selve Sotsji, snøsport og aking i Krasnaja Poljana-fjellene fem mil unna.

- Sotsji er et unikt sted. Dere kan nyte en mild vårdag ved sjøen, men i fjellene er det vinter. Jeg kan garantere snø. Og jeg kan love at det ikke blir trafikkøer, sa han og traff sikkert en streng hos alle som har slitt i håpløs trafikk under olympiske leker senere år.

Åpenbart traff han også en streng hos IOK-medlemmene som valgte Sotsji foran den sørkoreanske favoritten Pyeongchang.

Rett hjem

Putin satte seg på flyet hjemover kort tid etter presentasjonen og var i luften da IOK-president Jacques Rogge nærmere halv to om natten norsk tid offentliggjorde at Sotsji vant avstemningen.

Det utløste ville jubelscener blant russerne i salen, og enorm skuffelse blant koreanerne som for annen gang på rad måtte finne seg i å tape finalen etter å ha hatt flest stemmer i første voteringsrunde. De håpet å få arrangere de første vinterleker på det asiatiske fastlandet.

President Roh Moo-hyun snakket varmt for Pyeongchang under presentasjonen, og la blant annet vekt på betydningen lekene kunne få for vintersportsinteressen i Asia og muligheten for at lekene kunne bidra til forsoning mellom Sør- og Nord-Korea.

For første gang stilte alle søkerbyene med sine statsledere. Østerrikes statsminister Alfred Gusenbauer nådde ikke fram med sine løfter om at Salzburg rett og slett bød på det beste konseptet og de beste forutsetninger for vellykkede konkurranser med stort publikum. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus