Bygger barrikader for å berge Kongsberg

Bygger barrikader for å berge Kongsberg
Bygger barrikader for å berge Kongsberg

De enorme vannmassene i Numedalslågen gjorde at politiet fryktet bruene i Kongsberg skulle bryte sammen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Anders Eltvik, NTB):
Numedalslågen steg fire meter onsdag, etter de store nedbørsmengdene de siste dagene. I Kongsberg valgte politiet å stenge to bruer over elven, i frykt for at de skulle gi etter for de voldsomme vannmassene.

- Det er alle mann ved pumpene i Kongsberg. Det er hektisk aktivitet og noen veier og bruer er stengt. Vi har politihelikopteret oppe som inspiserer området, og vi ser at vannstanden er stigende, informerte operasjonsleder Morten Eriksson i Søndre Buskerud politidistrikt onsdag kveld.

Sjekk værmeldingen og langtidsvarslet her.

Politiet valgte å stenge to bruer, Nybrua og Mytbrua, i Kongsberg tidlig onsdag kveld, men mulighetene var absolutt til stede for at flere, blant annet jernbanebrua, måtte stenges.

- Det kan skje at flere bruer må stenges, det er noe som blir vurdert fortløpende, fortalte Eriksson.

Flere veier ble også stengt på grunn av oversvømmelse. Sivilforsvaret i Buskerud ble utkalt til Kongsberg, og bidro til arbeidet med å demme opp for Numedalslågen onsdag kveld. Blant annet var en del av Kongsberg Næringspark på et tidspunkt truet av vannmassene. Også en del næringsbygg i byen skal ha fått vann inn i kjellerne.

Les også: Våteste juni på 124 år

Ordfører Vidar Lande i Kongsberg sa onsdag at det var trafikale problemer som måtte løses, og at det ikke var snakk om noen evakuering.

- Vi jobber nå for å berge veiene, og tar de forholdsreglene vi kan, sa han til NTB.

Kongsberg kommunes beredskapsgruppe var samlet til møte i rådhuset onsdag kveld, og kommunen oppfordrer befolkningen å holde seg borte elvebredden.

- Vi er orientert om at vannstanden vil stig noe utover, men ser det ikke som nødvendig å gjøre ytterligere tiltak. Men vi har en høy beredskap utover natta, og følger nøye med på situasjonen, sa Lande til NTB onsdag kveld.

NVEs prognoser viser at vannstanden vi stige de neste dagene, og til aftenposten.no sier vakthavende hydrolog at flommen kan bli en 50-årsflom.

Les også: Gråværet fortsetter i Sør-Norge

Det ble meldt om problemer flere steder langs Numedalslågen onsdag kveld. I Rollag ble 400 til 500 mennesker isolert, på grunn av store vannmasser som gjorde veien til stedet ufremkommelig. Vannforsyningen i bygda var borte i noen timer, men kom tilbake senere onsdag.

To campingvogner ble tatt av flommen på Holman Camping, seks kilometer sør for Veggli i Buskerud.

Et ras som gikk over riksvei 40 ved Numedal ble onsdag kveld ryddet, men et kriseteam fra Norges Geologiske Institutt var på stedet og vurderte den vide rasfaren utover kvelden og natten, opplyste operasjonsleder Eriksson. (©NTB)

Oppdatert med flere opplysninger klokken 20.00.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus