Strålende dronning Sonja hyllet på fødselsdagen

Strålende dronning Sonja hyllet på fødselsdagen
Strålende dronning Sonja hyllet på fødselsdagen

Etter en regntung natt, tittet sola nesten fram da kongefamilien med jubilanten dronning Sonja i spissen gikk i land på Skagen brygge i Stavanger presis klokken 10.15 onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På bryggen sto velkomstkomiteen klar med ordfører, fylkesmann, fylkesordfører og politimester i spissen, og i Stavanger sentrum var det tett med folk som ville gratulere dronningen på 70-årsdagen. Dronning Sonja hadde valgt en knallrød jakke over en rød og hvit kjole til fødselsdagen.

Kongeskipet la til kai klokken 9.45 etter å ha ligget for anker i Risavika utenfor sentrum siden tirsdag sammen med «Dannebrog» og KNM «Horten».

Kongeparet i Stavanger. Begge foto: ScanpixKongeparet i Stavanger. Begge foto: Scanpix

I løpet av formiddagen skal kongeparet, kronprinsparet, prinsesse Märtha Louise og Ari Behn ta del i et omfattende kulturelt fødselsdagsprogram som er Europas kulturby 2008 verdig. Og ikke minst blir det gaveoverrekkelser fra Stavanger by og regjeringen og hilsener fra stortingspresident, høyesterettsjustitiarius og to av regjeringens statsråder.

Alt under kontroll

Bentein Baardson, den kunstneriske lederen for den kongelige kulturhappeningen i Stavanger, har alt under kontroll, tror han.

- Ja, hva vil du jeg skal svare - nei? sier han med en hjertelig latter før han legger til, litt mer alvorlig:

- Vi hadde generalprøve tirsdag ettermiddag, og da gjorde vi en del feil, men slik skal det være. Nå får vi håpe at alt går som det skal og at det ikke blir høljende regn, sier Baardson til NTB like før kongeskipenes ankomst.

Og ifølge Meteorologisk institutt skal det ikke bli regn av betydning over Stavanger-regionen onsdag formiddag.

Noe senere på formiddagen - etter takkegudstjenesten i Stavangers praktfulle domkirke og etterfølgende barnebesøk i Rektorhagen - skal statsminister Jens Stoltenberg (Ap) overrekke regjeringens gave, som er en barnekunstutstilling i kulturhuset Sølvberget.

Kom tirsdag

De yngste medlemmene av kongefamilien fikk ikke være med til Stavanger, men etter det NTB erfarer, kan det hende at noen av dem vil være med på slutten av den fire dager lange reisen fra Stavanger til Mågerø i Vestfold.

Både kongeparet og prinsesse Märtha Louise kom til Stavanger tirsdag, mens kronprinsparet kom med toget fra Oslo sent tirsdag kveld.

De øvrige kongelige gjestene kommer til Stavanger i løpet av onsdag, men ingen av dem deltar i formiddagens byvandring. Først til lunsjen på Hall Toll klokken 14 blir det flere kongelige gjester å se. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus