Sykehus dømt for brudd på menneskerettighetene

Folloklinikken handlet i strid med menneskerettighetene da en kvinne for fire år siden ble tvangsundersøkt og innesperret i 24 timer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnen ba om hjelp i forbindelse med fødselsdepresjon, da hun fikk tilbud om et lavterskeltilbud hvor hun skulle begynne på et antipsykotisk legemiddel som hun visste kunne gi alvorlige skadevirkninger.

Kvinnen ble deretter utsatt for tvangsmessig legeundersøkelse og holdt innesperret på psykiatrisk sykehus i 24 timer, skriver Klassekampen. Mot sin vilje ble hun også skilt fra datteren sin. Alle disse forholdene representerer brudd på Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK), fastslår Oslo tingrett.

Folloklinikken er et distriktspsykiatrisk senter som er en del av Aker universitetssykehus. Legen som sto for innleggelsen, har i ettertid vedgått at han gjorde feil.

Advokat Knut Rognlien som forsvarte kvinnen, mener dommen bør føre til skjerpede rutiner i helsevesenet. Rognlien mener det ikke er sjeldent at sterke, men normale sorg- og stressreaksjoner blir forvekslet med psykotiske reaksjoner, og at folk som trenger støtte og noen å snakke med, blir tilbudt antipsykotiske medisiner isteden.

Jurist og menneskerettighetsekspert Gro Hillestad Thune mener denne saken viser at menneskerettigheter ikke bare dreier seg om tortur, drap og ytringsfrihet. (©NTB)

Illustrasjonsfoto forside: Scanpix

Oppdatert klokken 14.30: I meldingen fra NTB stod det at kvinnen var gravid. Det var feil og teksten er derfor endret deretter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus