Krever flere opptak av avhør

Krever flere opptak av avhør
Krever flere opptak av avhør

Riksadvokaten vil ha flere lyd- og bildeopptak av politiets avhør. - Et positivt tilskudd til rettssikkerheten, sier forsvarer John Christian Elden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VIL GI MERKNAD VED NEKT
Førstestatsadvokat Kjerstin Apall Kvande vil at det skal følge med en merknad dersom noen nekter å la seg ta opp mens de avhøres. I høst investeres det for 13 millioner i nytt opptaksutstyr i landets 27 politidistrikt. (illustrasjonsfoto: Scanpix)

- I mange saker har jeg som forsvarer hatt stor nytte av lydopptakene for å tilbakevise sammendragsrapportene til politiet eller for å nyansere påståtte uttalelser, utdyper Elden.

Opptaksutstyr til 13 millioner

Nå krever riksadvokaten at flere avhør tas opp. I løpet av senhøsten skal opptaksutstyr for 13 millioner kroner være på plass i landets 27 politidistrikter, opplyser seniorrådgiver Bjørn Arne Helland i Politidirektoratet til ABC Nyheter.

- En del politidistrikter bruker i dag lyd- og bildeopptak i stor grad i alvorlige saker, i andre distrikt er det ikke like vanlig. Årsaken er nok at det ikke er utplassert nødvendig teknisk utstyr. Men fra høsten av vil slikt utstyr være på plass i alle distriktene, sier førstestatsadvokat Kjerstin Apall Kvande.

Fritz Moen-saken i minne

I slutten av april sendte riksadvokat Tor-Aksel Busch ut et midlertidig regelverk for opptak av politiforklaringer, og legger til at han vurderer å endre påtaleinstruksen og straffeprosessloven «når retningslinjene har virket et års tid».

- Mer bruk av opptak av avhør vil være et svært positivt tilskudd til rettssikkerheten. Med Fritz Moen-saken i friskt minne, kunne umulig politiet ha manipulert seg til en tiltalebeslutning ved å vise til at avhørene og tilståelsene var så troverdige og riktige, kommenterer advokat Elden i en epost.

- Politiet presset meg

- I sak etter sak opplever vi at det er divergens mellom politimannens rapporter og det som den avhørte - enten det er et vitne eller en mistenkt - mener hun har gitt uttrykk for. Uten opptak blir det påstand mot påstand, fortsetter forsvareren.

I riksadvokatens skriv heter det at man bør vurdere opptak av «siktede, fornærmede og sentrale vitner i alvorlige saker». Og i tilfeller der det benyttes tolk under avhøret, eller hvor den som avhøres ikke behersker norsk godt, «bør det rutinemessig vurderes opptak».

- Ved opptak tas alle nyanser og detaljer i forklaringen vare på. Tradisjonelt protokolleres forklaringen ved at etterforsker nedtegner et sammendrag av det som fremkommer ved en fri forklaring og etter spørsmål. Da kan det i ettertid lettere reises innvendinger av typen «politiet presset meg», «det var ikke det jeg sa», «politiet må ha misforstått» enn der hvor forklaringen er sikret ved opptak, kommenterer førstestatsadvokat Apall Kvande.

Merknad hvis man nekter

Hun poengterer at det bør følge med en merknad som opplyser om det dersom noen nekter å la seg avhøre på grunn av lyd- og bildeopptak.

Forsvarer John Christian Elden understreker betydningen av at hele avhør tas opp, slik at politiet ikke kan hevde at det er sagt ting som ikke kan dokumenteres med opptak.

- I sak etter sak opplever vi at det er divergens mellom politimannens rapporter og det som den avhørte - enten det er et vitne eller en mistenkt - mener hun har gitt uttrykk for. Uten opptak blir det påstand mot påstand, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus