Norfund investerer i strid med Stortingets vilje

Norfund investerer i strid med Stortingets vilje
Norfund investerer i strid med Stortingets vilje

Norfund prioriterer ikke de fattigste landene høyt nok, slår Riksrevisjonen fast i en ny rapport til Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Får kritikk
Norfund får krass kritikk i en rapport som riksrevisor Jørgen Kosmo presenterte tirsdag (Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX)

Oslo (NTB-Svein Kristoffersen): Norfund er statens investeringsfond i utviklingslandene og forvalter rundt 3,5 milliarder kroner.

Rapporten konkluderer med at fondet ikke i tilstrekkelig grad har prioritert de geografiske områdene som Stortinget har lagt vil grunn ved de årlige bevilgningene. Mindre enn en firedel av de totale investeringene er foretatt i de minst utviklede landene. Bare en begrenset del av fondets engasjementer for bærekraftig næringsvirksomhet er i Afrika, til tross for utbredt fattigdom.

Svikter de fattige

Ved utløpet av 2006 utgjorde de totale investeringene i de minst utviklede landene bare 24 prosent, mens målsettingen fra 2004 var at en tredel av investeringene skulle vært foretatt i disse landene.

– Målsettingen om økte investeringer i Afrika sør for Sahara er heller ikke innfridd ettersom fondets investeringer i Afrika ikke utgjør mer enn 17 prosent, heter det i rapporten.

Av de samlede investeringene er 36 prosent foretatt i Norges samarbeidsland. Mer enn halvparten av investeringene er foretatt i land som verken er blant Norges samarbeidsland eller blant de minst utviklede landene.

Norfunds strategiske investeringer gjennom eierskapet i fondsforvaltningsselskapet Aureos Capital og investeringsselskapet SN Power har heller ikke ført til prioriteringer av investeringer i de fattigste landene, slås det fast.

Misvisende årsregnskap

Riksrevisjonen skriver også at Norfund har lagt fram misvisende årsregnskap for perioden 2002-2006. Norfund har lagt fram årsregnskap som viser pluss for alle år, bortsett fra 2005, mens regnskapene egentlig har vært i minus.

– Det at driften ikke har oppnådd positive resultater, kan gi indikasjoner på at virksomheter som har vært begunstiget gjennom fondets engasjementer, så langt ikke har gitt mye tilbake, skriver Riksrevisjonen.

Riksrevisjonen peker ellers på at kommunikasjonen mellom styre og ledelse har vært mangelfull, og det stilles spørsmålstegn ved styrets behandling av den såkalte varslersaken. Styret ble i 2006 beskyldt for å ville si opp ansatte som hadde varslet om uheldige forhold, noe daværende styreleder Einar Steensnæs på det sterkeste har benektet.

Videre stiller Riksrevisjonen spørsmål ved om Utenriksdepartementet har ivaretatt sin forvaltningsoppgave på en tilfredsstillende måte. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus