Sjokkert over terrormistenkte leger

Sjokkert over terrormistenkte leger
Sjokkert over terrormistenkte leger

Ansatte i helsesektoren i Storbritannia er sjokkert over at de fleste mistenkte etter terrorforsøkene i Storbritannia tilhører deres egen stand – helsearbeiderne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjekker for eksplosiver
Politiet sjekker en parkert bil utenfor sykehuset for mulige eksplosiver. At en rekke leger og helsearbeidere skal være involvert i terrorangrepene, sjokkerer britiske leger. (Foto: REUTERS/David Moir /SCANPIX)

26 år gamle Mohammed Asha fra Jordan jobbet ved North Staffordshire Hospital i det sentrale England, og britiske medier omtaler ham både som kirurg og nevrolog. (Foto: REUTERS / SCANPIX)26 år gamle Mohammed Asha fra Jordan jobbet ved North Staffordshire Hospital i det sentrale England, og britiske medier omtaler ham både som kirurg og nevrolog. (Foto: REUTERS / SCANPIX)

London (NTB-AFP): Fem av de i alt sju som er pågrepet i Storbritannia er enten leger som har opprinnelse utenfor Storbritannia, eller leger eller annet helsepersonell som er kommet for å jobbe i det offentlige helsevesenet på De britiske øyer. Blant dem er en jordansk og en irakisk lege.

Også den åttende mistenkte, en mann som ble arrestert i Australia tirsdag, jobbet i helsevesenet.

27-åringen ble pågrepet i Brisbane da han skulle gå om bord i et fly til Singapore med enveisbillett. Også han er lege, ifølge Australias riksadvokat Philip Ruddock. Han arbeider på et sykehus i delstaten Queensland på østkysten. Ifølge lokale myndigheter ble han ansatt etter å ha svart på en annonse i fagbladet British Medical Journal mens han bodde i Liverpool.

Ruddock ville ikke si noe om mannens nasjonalitet, men han hadde lovlig opphold i Australia. Andre kilder opplyser at han er fra Bangalore i India.

Svik

– Hvis det er sant at leger er involvert betyr dette ikke bare et svik mot samfunnet men også mot deres egen profesjon, sier Edwin Bormann som leder den internasjonale komiteen i British Medical Association til BBC Radio.

Arrestasjonene av leger reiser også spørsmål ved prosedyrene for å ansette utenlandske leger og andre helsearbeidere i Storbritannia, sier han.

Reaksjonene er særlig sterke på sykehuset Royal Alexandria Hospital i Paisley i Skottland, hvor den irakiske juniorlegen Bilal Abdulla arbeidet.

Abdulla skal ha vært en av to menn som kjørte en bil inn i inngangen til hovedbygningen på flyplassen i Glasgow lørdag. Den andre mannen ligger sterkt brannskadd på sykehuset.

Noen av de ansatte ved sykehuset brøt sammen i gråt, skriver avisa The Guardian, mens andre reagerte med vantro da de hørte at Abdulla var arrestert.

Politiet utførte kontrollerte sprengninger i parkerte biler utenfor sykehuset flere ganger i frykt for at de inneholdt eksplosiver.

Den jordanske legen som er pågrepet i Storbritannia er 26 år gamle Mohammed Asha. Asha ble pågrepet på motorveien lørdag kveld sammen med sin kone. Han jobbet ved North Staffordshire Hospital i det sentrale England og britiske medier omtaler ham både som kirurg og nevrolog.

Ashas far, Jamil Abdelkader, beskriver sønnen som en god muslim som ikke er involvert i al-Qaida. Faren har bedt Jordans kong Abdullah II om å ta saken opp med britiske myndigheter.

– Kom på lovlig vis

En sikkerhetskilde sa mandag til nyhetsbyrået AFP at alle de sju som er pågrepet i Storbritannia så vidt han visste kom inn i landet på lovlig vis og for å jobbe i helsevesenet.

Alle skal være fra land i Midtøsten. Politiet har ikke bekreftet noen av disse opplysningene. Alle de åtte ble avhørt av politiet tirsdag.

– Det sjokkerer meg å høre at en lege kan forbindes med mennesker som forsøkte å drepe og skade mennesker uten grunn, sier Prasad Rao, som leder legeforeningen British International Doctors Association. (©NTB)

Personvernpolicy