Norges syv underverker kåret

Norges syv underverker kåret
Norges syv underverker kåret

For en stund siden ba vi deg være med på kåringen av Norges syv underverker. Nå er resultatet klart.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:

Atlanterhavsveien var en klar ener i kåringen av Norges syv underverker.

Foto på forsiden og til venstre: Kjell Herskedal / SCANPIX

Det manglet ikke på gode forslag på kandidater til kåringen av Norges syv underverker. Norge har både flotte naturopplevelser og fantastiske byggverk. Derfor er det kanskje ikke rart at den udiskutable vinneren faktisk er en kombinasjon av et byggverk som tar den reisende gjennom slående vakker norsk natur.

Foto: Kjell Herskedal, SCANPIXFoto: Kjell Herskedal, SCANPIX

Atlanterhavsveien - bygget for naturopplevelser

Den vant byggeindustriens kåring av Århundrets byggverk 1905-2005 og med nesten dobbelt så mange stemmer over nestemann på lista var Atlanterhavsveien en klar ener på listen over de syv norske underverkene.

Med sine 8274 meter bukter veien seg over holmer og skjær mellom Vevang i i Eide til Kårvåg i Averøy i Møre og Romsdal. Selv om veien i seg selv er et imponerende byggverk, med blant annet åtte broer på til sammen 891 meter, er det nok de fantastiske naturopplevelsene som har tatt pusten fra stemmegiverne. Området har et rikt fugle- og dyreliv, og nært på både fjord og fjell er mulighetene for uteaktiviteter mange. Og ønsker man en virkelig opplevelse kan turen hit godt legges til høsten. Da sørger høststormene for at bølgen slår over veien og man får virkelig sett naturkreftene i fritt spill. En verdig ener blant de syv underverkene.

Foto: HuBar, hentet fra Wikipedia.Foto: HuBar, hentet fra Wikipedia.

Nidarosdomen

Selv om verdens opprinnelige syv underverker var menneskeskapte, er det vel ikke til å unngå at listen over de syv norske underverkene består av både rene naturlige underverker og menneskeskapte byggverk. Uten Nidarosdomen, eller Nidaros Domkirke, ville vel ikke listen kunne stå seg. Reist over stedet der det sies at kong Olav den hellige lå begravet etter at han falt på Stiklestad 29. juli 1030, er Nidarosdomen av mange betraktet som Norges nasjonalhelligdom.

Med en fantastisk utsmykning, som inkluderer skulpturer i tre etasjer på vestfronten og det flotte rosevinduet, imponerer den flotte kirken over 400 000 besøkende fra hele verden hvert år.Foto: Arne AasheimFoto: Arne Aasheim

Geirangerfjorden

Geirangerfjorden var en naturlig kandidat på flere måter. Med sine bratte fjellsider, som faller fra opptil 1700 meter høyde nesten loddrett ned, er den 15 kilometer lange fjorden et flott skue. Geirangerfjorden ble innlemmet i UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder i 2005 og ble sammen med Nærøyfjorden kåret til best bevarte UNESCO-sted av National Geographic i 2006. Ikke dårlig for et fjord- og fjellområde hvor man kan se spor etter urgamle fjellkjeder dannet for hundremillioner av år tilbake.

Foto: Gorm Kallestad, SCANPIXFoto: Gorm Kallestad, SCANPIX

Røros kirke

Fra Røros kom det mange engasjerte e-poster med støtte til Røros kirke som ett av Norge underverk. Også kalt Bergstaden Ziir, troner den flotte kirken majestetisk over trehusbebyggelsen på Røros. Kirken sto ferdig i 1784 og blir regnet som en av de ti mest profilerte kirkene i Norge. Da den ble bygget kunne den med sine 1600 sitteplasser romme så godt som hele byen.

Sommeren 2004 ble tårnbygget restaurert og framstår nå i all sin prakt med nytt bladgull på engel og krone. Nypusset og nymalt med skinnende gull forsvarer kirken absolutt en plass på listen.

Foto: Paul Kleiven / SCANPIXFoto: Paul Kleiven / SCANPIX


Prekestolen

Prekestolen er enda ett av Norges naturlige underverker. Fjellplatået ligger på nordsiden av Lysefjorden i Forsand kommune og rager 604 meter over havet. Platået er nesten flatt, hvilket forklarer det gamle navnet Hyvlatånnå.

Mang en turist har nok angret på valg av sko når de vil ut og beundre den fantastiske utsikten over Lysefjorden og heiene rundt platået. Det tar 1-2 timer å gå til Prekestolen, men da får man en flott tur gjennom variert terreng og mye frisk luft med på kjøpet.

Foto: Aune Forlag/Ole P. RørvikFoto: Aune Forlag/Ole P. Rørvik

Torghatten

Nok ett av Norges syv underverker skapt fra naturens side. Torghatten har med sin karakteristiske utforming skapt grobunn for myter og eventyr. Det sies at hullet som gjennomborer fjellet er laget av kongekjempen i Sømnafjellet, som hev hatten sin i veien for en pil som Hestemannen skøyt etter den vakre Lekemøya. Akkurat idet hatten havner gjennomhullet på øya Torget, steg sola opp og alt blir til stein.

Bryggen i Bergen

At bergensere elsker byen sin og mer enn gjerne fremmer både fjell, fjord og Brann fotballstadion(!) som ett av Norges syv underverker, overrasker kanskje ikke så mange. Men det var den flotte Bryggen i Bergen (bilde under) som ble stemt frem som ett av de syv underverkene. Bryggen ble anlagt rundt 1070 , da Bergen ble det sentrale knutepunktet for den hanseatiske handelen i Norge. Også kjent som Tyskebryggen, omfatter den gamle hanseatiske trebebyggelsen i det sentrale Bergen . Den består av 61 fredede bygninger, og befinner seg også på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

ABC Nyheters lesere har altså stemt frem Norges syv underverker i følgende rekkefølge:

1. Atlanterhavsveien

2. Nidarosdomen

3. Geirangerfjorden

4. Røros kirken

5. Prekestolen

6. Torghatten

7. Bryggen i Bergen

Vinnerne av konkurransen

Det er trukket ut syv vinnere til et gavekort fra Platekompaniet fra de mange stemmegiverne. De syv heldige er:

Åse Bjørndal, Arendal

Andreas Villanger, Bergen

Randi Jøingsli, Roa

Gjertrud Grindvik, Rørvik

Cesilie Skjervik, Sandnes

Jan Hilmar Øien, Jessheim

Thomas B. Jansen, Tromsdalen

7. juli presenteres de syv nye verdens underverker på et stort arrangement i Lisboa. Du kan lese mer om kandidatene og også stemme på disse på nettsiden «New 7 wonders».

Foto: Nina Aldin Thune - via WikipediaFoto: Nina Aldin Thune - via Wikipedia


Personvernpolicy