Har Tromsø godt nok lag?
Tromsø har startet det internasjonale arbeidet mot OL-avstemningen i 2011. Foreløpig gir styresammensetningen et inntrykk av å være svært så lokalt.
Sportskommentator Dag Vidar Hanstad savner personer med internasjonal tyngde i Tromsø 2018s sittende styre. Her er styret representert ved Bjørge Stensbøl (t.v), Hanne Karde Kristiansen, Grete Kristoffersen, Grete Knudsen og Arne Myhrvold
Foto: Scanpix
DAG VIDAR HANSTAD:
Hanstad er doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole. Han har tidligere vært sportssjef og kommentator i Nordlandsposten, Fædrelandsvennen og Aftenposten. Hanstad har spilt 150 landskamper i håndball og har vært trener på eliteserienivå. Hanstad driver nettstedet www.sportsanalyse.com
I natt blir det avgjort hvilken by som skal avvikle vinterlekene i 2014. Det innebærer samtidig at Tromsøs søkerprosess kommer inn i en ny fase fordi blikket kan rettes mot neste søkerrunde som avsluttes med avstemning om fire år.
Av den grunn er styreleder Petter Jansen på plass i Guatemala, sammen med Odd-Roar Thorsen fra styret i Idrettsforbundet og Arne Myhrvold. Flere akkrediteringer fikk ikke nordmennene til IOC-kongressen. Det er grunnen til at Tromsø 2018s nytilsatte administrerende direktør, Bjørge Stensbøl, må holde seg hjemme.
Men sannheten er at Tromsø søkerkomité knapt ville hatt behov for flere akkrediteringer, for hvem skulle man ha sendt? På styrenivå har Petter Jansen så langt ikke klart å hente inn nye nøkkelpersoner med en internasjonal posisjon. Vi hadde ventet et styre med betydelig mer trøkk enn det vi fikk servert.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenHer er nord-norske interesser ivaretatt ved at sameting, fylket og kommunen har fått inn sine representanter. Rikspolitikere er også med, men ikke fordi de er i stand til å åpne dører internasjonalt.
Det er gjort noen forsøk. Bente Skari ble spurt, men sa nei. Kongehuset ble spurt, men ville ikke engasjere seg så sterkt allerede nå. Vi formoder at også politikere med internasjonal status har vært ønsket inn, mens Johann Olav Koss trolig ville vært et naturlig valg – hvis han hadde ønsket.
Så kan det selvsagt hevdes at Tromsøs OL-drøm har igjen ett viktig nasjonalt hinder før den internasjonale kampanjen kan ta løs; søknaden om statsgaranti. Dette kan være en begrunnelse for de få utskiftningene som ble gjort. Man mener at det sittende styret sitter på den nødvendige kompetansen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenEn slik tankegang strider imidlertid mot Tromsøs egen argumentasjonen mens kampen om å bli norsk søkerby pågikk. Tydeligere enn noen andre hevdet man fra Tromsø-hold at det var viktig å komme i gang med den internasjonale prosessen så raskt som mulig. Det er før statsgarantien og statusen som offisiell norsk søker man kan tilnærme seg IOC-medlemmene.
Artikkelen fortsetter under annonsenMan har to år på seg. Allerede på neste års generalforsamling bør man få inn flere styremedlemmer som innehar internasjonal tyngde og posisjon.
Imens jobber Petter Jansen, Arne Myhrvold og Odd-Roar Thorsen for å observere det som skjer og skaffe seg kontakter med IOC-medlemmer under sitt opphold her i Guatemala. Det ser ut til at de gjør en god jobb. Arne Myhrvold kjenner mange fra sin periode som idrettspresident og OL-jobbing på Lillehammer.
Tromsø 2018 sitt nåværende styre finner du her.
Les flere kommentarer fra Dag Vidar Hanstad på ABC Nyheter her.
Les mer på sportsanalyse.com