Mener barnas rettssikkerhet er for dårlig

Mener barnas rettssikkerhet er for dårlig
Mener barnas rettssikkerhet er for dårlig
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antall drap og drapsforsøk i Oslo øker. Årsaken er dårlig barndom og manglende rettssikkerhet for barn, mener politioverbetjent Finn Abrahamsen i Oslo-politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Scanpix
- Barn kan ikke tale sin egen sak på samme måten som voksne, sier Finn Abrahamsen.

- Barn har for dårlig rettssikkerhet i det norske samfunnet. Jeg tror vi vil oppleve flere saker mot staten de neste ti årene, sier Abrahamsen til Vårt Land.

Abrahamsen har ansvaret for etterforskningen av de rundt ti drapene og opp mot 25 drapsforsøkene som skjer i hovedstaden hvert eneste år. På de 36 årene Finn Abrahamsen har vært i Oslo-politiet er antall drap og drapsforsøk nesten tredoblet.

Abrahamsen mener et viktig skritt er å gi barn rett til egen bistandsadvokat når de kommer i kontakt med domstolene.

- Barn kan ikke tale sin egen sak på samme måten som voksne, sier Abrahamsen.

Barnevernet fikk inn 32.000 meldinger i løpet av 2006, og antallet er ifølge Barne- og familiedepartementet økende. Mens Abrahamsen mener flere bør tas ut av hjemmet og inn i fosterhjem, mener Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufetat) at målet snarere er å ha flest barn boende hjemme.

- Det beste er om man kan ha synlige hjelpetiltak i hjemmet, for eksempel støttekontakt, sier fungerende informasjonssjef Ingrid Pelin Berg i Bufetat til avisen. (©NTB)