Vil fjerne juryen i voldtektssaker

Den høye frifinnelsesprosenten i voldtektssaker har ført til at flere bistandsadvokater støtter riksadvokat Tor-Aksel Busch som vil fjerne juryen i blant annet denne typen saker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg mener juryordningen er en fare for rettssikkerheten til voldsofre og andre sedelighetsofre, sier bistandsadvokat Trine Rjukan til Dagbladet.

Kristina Almestad, som var bistandsadvokat for en flyvertinne som ikke ble trodd av juryen, mener en meddomsrett må erstatte dagens juryordning i voldtektssaker. Hun mener en meddomsrett vil være flinkere enn en jury til å vurdere bevisene.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch mener en meddomsrett bør innføres i alle typer saker.

Tirsdag skrev Dagbladet om tidligere lagdommer Lars-Jonas Nygårds doktoravhandling som viser at lekdommerne i seks aktuelle saker i lagmannsretten la svært mye vekt på andre faktorer enn bevisene i sakene. I alle de seks sakene ble den tiltalte dømt i tingretten, men frikjent i lagmannsretten.

Juryformann Ola By Rise har sittet i juryen i flere voldtektssaker. Han mener den høye frifinnelsesprosenten skyldes en jury som består av feilfrie, godt voksne mennesker med et konservativt grunnsyn.

- At lekfolk skal vurdere bevisene i saken - og avgjøre skyldspørsmålet - er i prinsippet en bra tanke, men jeg reagerer på sammensetningen av juryene jeg har vært med i. Jeg har sittet i juryer der jeg har sett tegn på fordømmende holdninger mot for eksempel fornærmede i voldtektssaker, sier By Rise til Dagbladet.

By Rise sier han spesielt i voldtektssaker opplever at juryen ofte har en slagside som lett kan bli litt fordømmende og konservativ. (©NTB)

Illustrasjonsfoto forside: Scanpix

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus