Åttende terrormistenkte arrestert i Australia

Åttende terrormistenkte arrestert i Australia
Åttende terrormistenkte arrestert i Australia

Den åttende mistenkte i forbindelse med terroraksjonene i Storbritannia før helgen ble arrestert i den australske byen Brisbane.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto:
Britisk politi forbereder seg på å sprenge en mistenkelig bil i lufta i Glasgow. Politiet jakter på flere mistenkte etter de mislykkede terroraksjonene de siste dagene, og ytterligere en lege ble pågrepet i Australia. Foto: Scanpix/Reuters/David Moir

Brisbane (NTB-AP-Reuters): Britisk politi hadde tidligere bekreftet at en åttende mistenkt var pågrepet i utlandet, men hadde ikke sagt hvor.

Den 27 år gamle mannen ble pågrepet på flyplassen i Brisbane, sier førsteministeren i delstaten Queensland, Peter Beattie. Han skal ha vært i ferd med å borde et fly til Singapore med en enveisbillett, ifølge TV-stasjonen Channel Seven.

Også denne mannen var lege, ifølge Australias riksadvokat Philip Ruddock. Han arbeider på et sykehus på Gold Coast på østkysten av Australia.

Ruddock ville ikke si noe om mannens nasjonalitet, men han hadde lovlig opphold i Australia. Det vil ikke si at han er australsk statsborger, sa han. Andre kilder opplyser at han er fra Bangalore i India.

Australias rikspolitisjef Mick Keelty fortalte pressen at australsk politi ble involvert etter at de ble kontaktet av britisk politi. Mannen som er pågrepet, var ikke på noen liste over mistenkelige personer i Australia.

Ruddock og Beattie sa at australsk politi nå leter etter flere andre personer i området rundt Brisbane.

Fem leger

Fem av de åtte som hittil er arrestert etter terroraksjonene, er utenlandske leger eller helsepersonell. Blant dem som er tatt i Storbritannia, er en jordansk og en irakisk lege.

Den jordanske legen og hans kone ble arrestert på en motorvei i Nord-England. Britisk politi gjennomsøkte mandag kontoret hans på et sykehus utenfor Glasgow.

Den ene legen skal ha satt fra seg en av bilene med spiker og gasskanner som ble forsøkt sprengt i London før helga, før han deltok i angrepet på Glasgow flyplass lørdag. Politiet mener det blir en stadig klarere forbindelse mellom de to angrepene.

Svært oppmuntret

Britisk politi jobber på spreng med å finne ut hva slags celle eller nettverk som står bak angrepene. Minst 19 steder er gjennomsøkt. Svært mye materiale er blitt samlet inn, og politiet har hatt stor framgang i arbeidet.

Årsaken er blant annet en mengde spor i bilene som skulle sprenges i London. Bilene ble uskadeliggjort intakt og karakteriseres som en gullgruve av spor.

- Jeg er svært oppmuntret over fremgangen i etterforskningen, sier Jacqui Smith, som fikk terrorangrepene i fanget bare timer etter at hun tok over som ny innenriksminister.

- Ved å stå sammen kommer vi til å bekjempe terroristene, sa Smith under en redegjørelse i Underhuset.

Britisk politi sier de forventer å gjøre ytterligere arrestasjoner og advarer samtidig om nye angrep.

- Det er en gruppe personer der ute som har til hensikt og kapasitet til å gjennomføre angrep. Det er svært sannsynlig at det kommer nye angrep, sier en kilde til The Times.

Politiet gjennomførte mandag og natt til tirsdag tre kontrollerte eksplosjoner ved en bil utenfor sykehuset i Glasgow der en av de mistenkte er innlagt, men det ble ikke funnet sprengstoff i bilen. Også søndag ble det gjennomført en slik kontrollert eksplosjon i en bil ved sykehuset. (©NTB)

Personvernpolicy