Færre går til tannlegen

Færre går til tannlegen
Færre går til tannlegen

Det har vært en nedgang i antall undersøkte pasienter i den offentlige tannhelsetjenesten, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra 2005 til 2006 har det vært en nedgang på 9.249 behandlede pasienter på landsbasis.

Det er først og fremst barn og ungdom i alderen 3-18 år som står for nedgangen. Også blant ungdom i alderen 19-20 år og blant psykisk utviklingshemmede har tallet gått ned.

Blant eldre, langtidssyke og uføre viser undersøkelsen imidlertid en oppgang fra tidligere år.

- Årsaken til at flere unge går sjeldnere til tannlegen, kan være at man har god tannhelse, og dermed venter lenger mellom hver undersøkelse, sier rådgiver Andreas Hedum ved seksjon for helsestatistikk i SSB til NTB.

Til tross for at færre går til tannlegen, steg driftsutgifter i tannhelse med 7,5 prosent fra 2005 til 2006. I fjor brukte tannhelsetjenesten nesten 2.000 kroner per person som ble undersøkt.

Fredag meldte NTB at gratis tannlege for psykisk syke, rusmisbrukere og ungdommer opp til 20 år er blant forslagene i en stortingsmelding om tannhelse.

Helseminister Sylvia Brustad (Ap) uttalte da at hun ønsker å gjøre mer for de gruppene som har dårlig råd, eller av andre grunner ikke går jevnlig til tannlegen. (©NTB)

Illustrasjonsfoto: Scanpix

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus