Ikke i rute med tusenårsmålene

Ikke i rute med tusenårsmålene
Ikke i rute med tusenårsmålene
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdenssamfunnet har mislyktes i å redusere sult, barnedødelighet og svangerskapsdødsfall tilstrekkelig til å nå tusenårsmålene, konkluderer FN i en rapport halvveis i perioden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Reuters / Scanpix
Det er mulig å nå målene i store deler av verden, sier FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Illustrasjonsfoto: ScanpixIllustrasjonsfoto: Scanpix

Dersom utviklingen fortsetter som i dag vil ikke målene som ble satt av statsledere ved tusenårsskiftet bli oppnådd.

Særlig i Afrika sør for Sahara har resultatene uteblitt. Ingen av landene i området ser ut til å nå målene om å halvere fattigdom, sikre alle barn utdanning på grunnskolenivå eller bremse spredningen av aids innen 2015.

- Det er fortsatt mulig å nå målene i store deler av verden, men rapporten viser også at det er mye som gjenstår, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon da rapporten ble lagt fram i Geneve mandag. Og han la til at millioner av liv avhenger av det.

Halvveis i 15-årsperioden viser rapporten at millioner av mennesker løftes ut av fattigdom og barn får i økende grad muligheten til å gå på skole. Men i Afrika sør for Sahara lever fortsatt 40 prosent av befolkningen i ekstrem fattigdom.

FN vil nå målet om en halvering av andelen mennesker som lever for mindre enn én dollar dagen, men ikke målet om å kutte andelen av befolkningen i Afrika som lever i ekstrem fattigdom til 23,4 prosent, ifølge rapporten. (©NTB)