Fant ukjent gravkammer i Kina

Fant ukjent gravkammer i Kina
Fant ukjent gravkammer i Kina

Et mystisk gravkammer har blitt funnet i keisergraven bevoktet av den berømte kinesiske terrakottahæren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et enormt gravmæle

Terrakotta-hæren er en hær på circa 8 000 leire-soldater i nærheten av byen Xian i det sentrale Kina. Hæren ble laget av keiser Qin Shi Huangdi (som regjerte fra 221 til 210 f.Kr.) for å vokte hans grav, og hver eneste soldat er unik både i størrelse og utseende.

Terrakotta-hæren ble oppdaget tilfeldig i 1974 av en bonde som skulle grave en brønn. Dette skulle vise seg å bli ett av 1900-tallets største arkeologiske funn. (Kilde Wikipedia).

Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Oppdagelsen av det hemmelige kammeret kommer svært overraskende på kinesiske arkeologer ettersom det ikke er nevnt i noen historiske kilder.

En ekspert sier at det kan ha blitt bygget med hensikt å oppbevare sjelen til keiser Qin Shi Huangdi (260 f.kr - 210 f.kr), som var den første keiseren i Kinas Qin dynasti.

Gravkammeret er over 2000 år gammelt og plassert inne i en 51 meter høy pyramideformet jordhaug over graven til Qin. De fire veggene til kammeret skal være trappelignende, forteller Duan Qingbo, forsker ved Shaanxis arkeologiske institutt til BBC.

Kinesiske myndigheter har sålangt ikke gitt tillatelse til å utforske det hemmelige gravkammeret. Grunnen er trolig at de ønsker å utbedre de arkeologiske teknikkene før videre utforskning.

Det uåpnede gravkammeret ble funnet noen mil utenfor byen Xian, i samme område hvor den berømte terrakottahæren ble oppdaget tilfeldig i 1974.

Terrakottahæren består av rundt åtte tusen soldater og hester laget av leire. Hæren ble bestilt av keiser Qin Shi Huangdi, og det sies at 700 000 arbeidere og håndtverkere brukte 38 år på å få hæren fullført.

Store deler av Qin Shi Huangdis gravkammer er enda ikke åpnet. Ifølge legenden skal gravkammeret romme en modell av verden, komplett med hav av kvikksølv og landskap av gull.

Til tross for sin brutalitet, er keiser Qin fortsatt vel anerkjent av mange kinesere for å være den som samlet Kina til ett rike.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus