Armada av badeender med kurs for England

For femten år siden ble de skylt over bord i Stillehavet. Nå forventes armadaen av badeender å nå kysten av Storbritannia.

Armada av badeender med kurs for England

Armada av badeender med kurs for England

De skipbrudne badeendene var på vei fra Kina til Seattle i det nordvestlige USA, da containeren de lå i plutselig ble skylt over bord midt i Stillehavet i januar 1992.

Siden den gang har 29.000 gule badeender og andre badedyr bokstavelig talt seilt sin egen sjø. 19.000 av de små dyrene drev sørover, og endte sine dager i Australia, Indonesia og Sør-Amerika. Men 10.000 drev nordover, og fikk en mye mer interessant reise.

Først seilte de nordover langs Alaska-kysten til Beringstredet, der de sist ble observert i 1995. Deretter lå de trolig fastfrosset i drivis i fem år, inntil de nådde Island i 2001. I 2002 seilte armadaen av badedyr over området der Titanic sank i 1912.

Sist gang bandeendene ble behørig omtalt i hjemlige media var i 2003. Da passerte armadaen norskekysten på vei sørover mot Storbritannia. Nordlige farvann har tydeligvis en appell til de bereiste badeendene, for etter å ha tatt en sving innom det Karibiske hav, er de nå på full fart nordover mot de britiske øyene igjen.

Der forventer forskerne at flere vil strande en eller annen gang i løpet av sommeren, skriver Daily Mail.

– Cornwall og Sørvest-England vil sannsynligvis få den første bølgen av badeender, forteller pensjonert havforsker Curtis Ebbesmeyer til den britiske avisen.

Ebbesmeyer har brukt store deler av sin pensjonstilværelse til å studere badeand-sagaen.

Og det er ikke bare for moro skyld. På sin lange ferd over verdenshavene har badeendene gitt ny og verdifull informasjon om tidevann og havstrømmer.

Så viktige er disse badeendene for vitenskapen at selskapet The First Years, som har produsert badeendene, tilbyr rundt 600 kroner per and som blir funnet. Også blant samlere er badedyrene ettertraktet. Der har de blitt omsatt for så mye som tusen dollar per stykk.

– Badedyrene er enkle å kjenne igjen ettersom de har blitt hvitbleket av sola, og har innskriften «The First Years» på seg, forteller Ebbesmeyer.

Selv om historien om badeendene kan oppleves som sjarmerende og kuriøs, har saken også en alvorlig side.

Hvert år faller nemlig opp til 10.000 containere over bord fra lasteskip rundt om på verdens hav. Med gift, kjemikalier og andre farlige stoffer som last, utgjør disse containerne en atskillig større trussel mot livet i havet enn en flokk badeender.

De 29 000 plastikkdyrene som falt over bord i Stillehavet har vist seg å være viktig for havforskere som ønsker å forstå hvordan havstrømmene fungerer. Foto: Flickr.De 29 000 plastikkdyrene som falt over bord i Stillehavet har vist seg å være viktig for havforskere som ønsker å forstå hvordan havstrømmene fungerer. Foto: Flickr.


Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Kommentarfeltet er lukket for natten (23:00 - 06:00).

Velkommen til debatt i morgen tidlig klokken 06:00.

 • Avatar

  Ole Johansen mandag 09.01.2017, kl. 15:45:58

  Ja det er vel den smarteste måten å kvitte seg med avfall som egentlig er dyrt å avhende/ sanere. Rett og slett bare "miste dem overbord".

  Hva kan vi bli bedre på?

  Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

  Ja, jeg kan delta
  Nei takk

  Hilsen oss i Startsiden