Funn av dodo-rester vekker begeistring

Funn av dodo-rester vekker begeistring
Funn av dodo-rester vekker begeistring

Levningene av en dodo funnet i en hule på Mauritius gir forskerne håp om å lære mer om den utdødde fuglearten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dodo-fuglen var en stor, klumpete fugl, med små, ubrukelige vinger som holdt til på øya Mauritius i det Indiske hav. Fram til for noen hundreår siden var den ikke-flyvende fuglen forholdsvis vanlig. Men etter at europeiske sjømenn kom til Mauritius på femtehundretallet, ble fuglen gradvis borte.

I 1681 antar man at den siste dodoen døde ut, og dodofuglen, eller dronten som den også kalles, ble stående som et symbol på menneskets destruktivitet og grådighet.

Dodofuglen har blitt et symbol på menneskets destruktivitet og grådighet. Foto: Wikipedia.Dodofuglen har blitt et symbol på menneskets destruktivitet og grådighet. Foto: Wikipedia.

Det er ikke så mye forskerne i dag vet om dodofuglen. Men nye funn av levninger kan kaste nytt lys over den utdødde fuglearten. De biologiske restene ble funnet i en hule under en bambus- og teplantasje på Mauritius i forrige måned, men funnstedet har vært holdt skjult helt fram til sist fredag, da forskerne endelig fikk sikret skjelettet av fuglen. Fire menn har holdt vakt ved funnstedet så lenge utgravingene har pågått.

Funnet er viktig, ettersom levningene er i spesielt god stand. Julian Hume, en palentolog ved det naturhistoriske museet i London, forteller til Reuters funnet kan hjelpe forskerne til å forstå mer om den utdødde fuglearten, som kunne veie oppmot tyve kilo.

– Genforskere vil stille seg i kø for å få kloa i denne, sa Hume etter å ha bragt den siste resten av doden til overflaten.

Levningene, som har fått navnet «Fred» etter 65-åringen som oppdaget dem, gir forskerne tro på at de for første gang skal klare å få tak i brukbar DNA fra dodofuglen.

– Da kan vi begynne arbeide med å finne ut hvordan fuglearten kom seg til Mauritius. En gang i tiden må den ha fløyet dit, før den utviklet seg til å bli den flygeløse, store og klumpete fuglen som vi i dag kjenner.

Forskerne karakteriserer dodofuglen som en slags gigantisk due som ikke kunne fly.

Ifølge Julian Hume er oppdagelsen også det første klare beviset på at dodofuglen ikke bare holdt til i kystområdene. Det gir forskerne grunn til å tro at dodofuglenkan ha holdt til over hele det Indiske hav.

Det eksisterer mange myter om hvorfor dodofuglen forsvant for omlag fire hundre år siden. Noen hevder at dodoen ble spist av europeerne som kom til øya i det 16. århundre, men denne teorien tilbakeviser Hume. Han mener at dodoens utryddelse først og fremst skyldes innføringen av nye dyrearter på Mauritius.

Dodoen hekket på bakken, og var derfor et lett bytte. Dessuten ødela menneskene skogene på øya, som var deres naturlige habitat.

---

Foto: REUTERS/Ed Harris

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus