Åpen for alle - alltid

Nordmenn vil delta i Mars-simulering

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere tusen mennesker har meldt sin interesse for å bli sperret inne i halvannet år, i et ESA-eksperiment for å simulere en reise til Mars.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Illustrasjon: ESA.Illustrasjon: ESA.

Noordwijk/Bodø (NTB-Erik Veigård): Eksperimentet skal gå av stabelen i Moskva i 2008, 2009 og 2010. ESA bekrefter overfor NTB at flere nordmenn er blant søkerne.

– Vi har fått inn flere enn 4.000 søkere til nå, og det er nordmenn blant dem, sier professor Thu Jennifer Ngo-Anh ved ESAs Human Spaceflight-seksjon i Nederland til NTB.

Søknadsfristen går ikke ut før 30. september, og ESA regner med at mange flere vil melde seg.

Når alle søknadene er kommet inn får ESA en kjempejobb med å finne de som egner seg best. Det er nemlig litt av et eksperiment de skal gjennomgå.

Tøff isolasjon
Formålet er å finne ut mest mulig om hva man bør tenke på når mennesker om noen år skal sendes til Mars. Reisen blir både langvarig og risikabel. Det gjelder å sette sammen astronautteamet med de rette menneskene, og legge forholdene til rette så de klarer den halvannet år lange turen best mulig.

Ved å isolere seks mennesker i halvannet år, i et simulert romfartøy i Moskva, regner ESA og Russian Institute of Biomedical Problems å finne ut mye om hvilke mennesketyper som egner seg best.

I utvelgelsen kommer de til å legge mer vekt på psykologiske faktorer, som stresshåndtering, enn på fysisk form.

Realistisk
Eksperimentet kommer til å være svært realistisk. Prøve-astronautene skal leve i 520 dager på den samme maten som i dag serveres på den internasjonale romstasjonen, og de får ikke større plass å bevege seg på enn det romkapselen byr på.

Midtveis i forsøket, når romfartøyet skal forestille å være lengst vekk fra Jorden, vil det ta 20 minutter fra de sender en beskjed til kontrollrommet (ligger i samme bygg) til kontrollrommet mottar beskjeden. Like lang tid vil meldingene ta andre veien. Så lang tid bruker nemlig radiosignalene mellom Jorden og Mars.

Så har du ikke noe å gjøre i slutten av 2008, i 2009 og den første tiden av 2010, er det bare å søke. P.S. Du bør i grunnen vite at du ikke lider av klaustrofobi. (©NTB)