13 afghanere sendt ut av Norge lørdag

13 afghanere sendt ut av Norge lørdag
13 afghanere sendt ut av Norge lørdag

13 av de 21 afghanske asylsøkerne ble lørdag sendt ut av Norge, bekrefter Politiets utlendingsenhet (PU) overfor NTB.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Scanpix
Afghanerne som ble løslatt etter å ha blitt bragt inn av politiet foran Stortinget natt til forrige torsdag samlet seg i en leilighet i Oslo. Arkivfoto: Cornelius Poppe / SCANPIX .

Gardermoen (NTB-Arne Børcke): De 13 ble fordelt på to forskjellige flyruter fra Gardermoen.

Ved ankomst Kabul i Afghanistan vil de bli møtt av representanter for FNs høykommissær for flyktninger og afghanske myndigheter, opplyser informasjonssjef Roar Hanssen i Politiets utlendingsenhet.

De siste åtte afghanerne vil bli transportert ut av Norge fortløpende, opplyser Hanssen.

Besøksavtale
Kari Sverdrup, medlem av menighetsrådet i Romsås menighet i Oslo, har fått bekreftet avtale om å få besøke to av afghanerne som fortsatt sitter internert på Trandum asylmottak. Besøket vil skje søndag ettermiddag.

– Jeg hadde avtale om å møte to av asylsøkerne i morgen. Da jeg i dag ringte for å få besøksavtalen bekreftet, fikk jeg høre at en av dem dessverre allerede var sendt ut av landet. Nå får jeg møte den andre og en annen av asylsøkerne i stedet, sier Sverdrup til NTB.

Lørdag var hun på Gardermoen som privatperson for å vise sin sympati med afghanerne som er utvist fra landet.

Forsøkte å stoppe
Støttegruppen for afghanere i Norge forsøkte til det siste lørdag iherdig å stanse utsendelsene, blant annet ved å dele ut løpesedler til passasjerer.

I tillegg snakket de med kapteinen som hadde ansvaret for flygingen fra Oslo til Islamabad i Pakistan lørdag ettermiddag for å forsøke å få ham til å nekte å ta afghanerne med på flyet.

– Kapteinen kan nekte å ta med passasjerer av sikkerhetsmessige grunner. Det er tydelig at han enten ikke tok saken opp med selskapet, eller at han eventuelt ikke nådde igjennom, sier en representant for Støttegruppen til NTB.


Sent fredag
Det var fredag kveld det ble kjent at Utlendingsnemnda (UNE) opprettholdt avslagsvedtaket mot de 21 afghanerne.

UNE opplyste da at de ikke hadde funnet bevis for at det var sendt noe TV-program om afghanernes nære kontakt med norske kristne.

Oslos biskop Ole Christian Kvarme klarte å utsette utsendelsen i en uke med sine opplysninger om et slikt TV-program, som kunne utgjøre en fare for afghanerne, men i redegjørelsen for sin beslutning, fastslår UNE at ingen av asylsøkernes advokater har lagt fram dokumentasjon om noe TV-program.

Biskop Kvarme uttalte flere ganger i helgen at han synes utsendelsen er trist. (©NTB)

Personvernpolicy