Faren avblåst for årets multe

Kuldeperioden på forsommeren kunne ha tatt knekken på årets multe, men varmere vær gir nå likevel håp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det blir multer i år også. (Foto: Jens O. Kvale / SCANPIX)Det blir multer i år også. (Foto: Jens O. Kvale / SCANPIX)

Bardufoss (NTB): - Vi var bekymret en stund. Det var minusgrader i innlandet så sent som i forrige uke, men det ser ut til at det skal gå bra likevel, sier Gunnlaug Røthe i Bioforsk til Nationen.

Hun har sammen med kollega Inger Martinussen vært på befaring ved Bardufoss i Indre Troms for å forsikre seg om at de populære bærene blomstrer i år også.

- De kommer nok til vanlig tid om en tre ukers tid. Blomstringen har blitt avbrutt av en kjøleperiode, og det er ikke bra med tanke på insektene, sier Røthe.

Innsekter som er plagsomme for mennesker er nemlig livsviktige for å befrukte multa.

Multe vokser helt ned til kysten i Nord-Norge. Sørover i landet holder den seg i fjellandskapet. Bæret er avhengig av sur jord, slik som finnes i myrlandskap.

Multa er dessuten sårbar. I minusgrader dør hun-plantene, mens hannen dør i kraftig regnvær.

Røthe tror nå at multeentusiastene trolig kan gå et godt multeår i møte. Faktisk kan endringene i været den siste tiden føre til storsesong når multene endelig blomstrer i slutten av juli.

Bærelskere som foretrekker blåbær, kan glede seg over at de allerede står som kart, og Bioforsk Nord har observert en del blomstring. Det samme gjelder markjordbær. I Trøndelag er nå markjordbærene i full modning, og Bioforsk regner med at de nesten har blomstret fra seg i resten av landet. (©NTB)

Personvernpolicy