Kampen om Kosovo

Kampen om Kosovo
Kampen om Kosovo

- Hvis Kosovo blir uavhengig, kommer jeg til å drepe alle mine barnebarn, og deretter skyte meg selv, sier serbiske Maria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alvorlig
Sikkerhetsoppbudet ved markeringen for 618-årsdagen for slaget ved Kosovo Polje viser at alle tar den spente situasjonen i Kosovo på alvor. Foto: Rita Augestad Knudsen.

Hundrevis av serbere møtte opp for å markere 618-årsdagen for slaget ved Kosovo Polje. Foto: Rita Augestad Knudsen.Hundrevis av serbere møtte opp for å markere 618-årsdagen for slaget ved Kosovo Polje. Foto: Rita Augestad Knudsen.

Kosovo er midt i forhandlinger om sin politiske fremtid. Men historien hjemsøker fortsatt Kosovos nåtid.

28. juni har ofte vært skjebnesvanger dato for Kosovo. Et av fundamentene i serbisk nasjonal historie og mytologi, er et slag som fant sted på Kosovosletten denne datoen i 1389. En hær ledet av den serbiske fyrsten Lazar kjempet da, og tapte, mot en sterkere ottomansk hær. For mange serbere symboliserer Kosovoslaget deres martyriske nasjonale ånd og Serbias historiske rett til Kosovo - nasjonens «hjerte» og «vugge».

Majoritetens diktatur

Kontrollen var hard for serberne som ville delta. Foto: Rita Augestad Knudsen.Kontrollen var hard for serberne som ville delta. Foto: Rita Augestad Knudsen.

Kosovo er formelt sett en del av Serbia, men har vært administrert av det internasjonale samfunn siden NATO i 1999 drev ut serbiske styrker som brutalt og disproporsjonalt slo ned på kosovoalbanske motstandsgrupper.

Det meste tyder nå på at Kosovo kommer til å bli uavhengig i en eller annen variant. Mange kosovoserbere, spesielt på landsbygda, frykter at den kosovoalbanske majoriteten (ca 90%) ikke vil ta vare på den serbiske minoritetens (ca 6%) interesser i et uavhengig Kosovo.

Fortvilelse blant serbere

Foto: Rita Augestad KnudsenFoto: Rita Augestad Knudsen

- Hvis Kosovo blir uavhengig, kommer jeg til å drepe alle mine barnebarn, og deretter skyte meg selv! Utbryter Maria, en serber jeg snakker med i Obilic, like ved Kosovosletten.

- Vi kan ikke stole på albanerne! Hevder en gjeng unge arbeidsløse serbere like ved.

- Hvis Kosovo blir uavhengig flytter vi på dagen, alle sammen.

Slobodan Milosevic benyttet seg snedig av mytene rundt Kosovo og Kosovoslaget. På 600 års jubileet 28. juni 1989, talte Milosevic på Kosovosletten og lovet å beskytte og kjempe for Kosovo. 12 år etter, den 28. juni 2001 ble han arrestert og sendt til krigsdomstolen i Haag under mistanke om å ha begått forbrytelser mot menneskeheten, blant annet mot den albanske befolkningen i Kosovo. Tall er som regel omdiskutert på Balkan, men man anslår ofte at rundt 10.000 ble drept, og om lag en million (halve Kosovos befolkning) ble drevet på flukt under krigen i 1998-99.

Truet med voldeligheter

Slobodan Milosovic er fortsatt en helt for mange kosovoserbere, som t-skjorten viser på denne mannen. Foto: Rita Augestad Knudsen.Slobodan Milosovic er fortsatt en helt for mange kosovoserbere, som t-skjorten viser på denne mannen. Foto: Rita Augestad Knudsen.

I forbindelse med 618 års jubileet for Kosovoslaget denne uken varslet «Fyrst Lazar-hæren» - en paramilitær serbisk nasjonalistisk gruppe - at de skulle marsjere 35 mil fra Serbia til Kosovosletten «for å fullføre slaget om Kosovo». Provosert av initiativet, spredte den Kosovoalbanske militante organisasjonen AKSH ut løpesedler der de lovet å «vente dem med kuler». Den internasjonale FN-kontigenten i Kosovo, UNMIK, reagerte med å bannlyse Fyrst Lazar-hæren. I et forsøk på sindighet uttalte Kosovos statsminister Agim Ceku at enhver i Kosovo har rett til å feire sine helligdager, men politisering av religiøse symboler ikke vil bli tolerert.

På veien frem til markeringen av slaget ved Kosovosletten denne torsdagen, hadde NATO-soldater, FN-politiet og det lokale politiet satt opp veisperringer. Alle de 5-10 bussene med serbere på vei til monumentet ble stoppet, og hver enkelt passasjer ble kroppsvisitert. Tross bannlysningen hadde serbere med Fyrst Lazar t-skjorter møtt opp på en serbisk-ortodoks markering i Gracanica tidligere på dagen. Under kroppsvisiteringen ble alle med t-skjorter med serbiske symboler beordret å ta dem av. Noen få ble arrestert for å ha nektet å samarbeide med politiet.

Serbiske ministre på plass

Tross nervøsiteten for uroligheter, gikk markeringen av 618-jubileet rolig for seg. Rundt monumentet for Kosovoslaget samlet det seg noen hundre mennesker i den stekende solen for å høre noen av de serbisk Ortodokse kirkelederne tale. Tronpretendenten Alexander møtte opp, sammen med Serbias ministere for Kosovo og for religion. Svenske og slovakiske NATO-soldater holdt vakt rundt monumentet. Noen blant publikum viftet med flagg, en knippe var ikledd t-skjorter med bilde av Milosevic. Stemningen var heller slapp - folk hang gjespende rundt og røykte sigaretter og småpratet. Foran monumentet samlet noen damer underskrifter for å bevare Kosovo i Serbia.

Akademikeren Obrad Savic frykter ikke fremtiden, men mener serbiske politikere bruker folket i Kosovo. Foto: Rita Augestad Knudsen.Akademikeren Obrad Savic frykter ikke fremtiden, men mener serbiske politikere bruker folket i Kosovo. Foto: Rita Augestad Knudsen.

Hvorfor har det vært mer oppstyr rundt jubileet i år enn tidligere, spurte jeg Jelena, en kosovoserber fra Mitrovica jeg traff foran monumentet. Er det fordi dette er siste gangen dere kan feire dette på formelt sett serbisk land?

- Å, langt derifra! Vi håper vi aldri må gi slipp på Kosovo, smilte Jelena.

I Pristina treffer jeg Obrad Savic, en respektert serbisk akademiker med en historie av aktiv motstand mot Milosevic-regimet. For tiden foreleser han på et masterkurs i Pristina for en klasse med Kosovoalbanske og serbiske studenter. Jeg kommer i det han er i ferd med å avslutte dagens seminar - en diskusjon om begrepet «solidaritet».

Blir manipulert

- Kosovoserberne er manipulert av Beograd. Statsminister Vojislav Kostunica bryr seg null om kosovoserbernes faktiske liv, eller om deres sosioøkonomiske problemer. Å støtte opp under kosovoserbernes frykt og uvitenhet tjener Beograds interesser. Markeringen i dag var organisert av den serbiske staten, og er typisk for ledelsens manipulasjon av befolkningen her og deres spill med nasjonale myter. Så lenge det finnes serbere i Kosovo, og så lenge disse ikke integreres med kosovoalbanere, kan Beograd hevde både at Kosovo er serbisk, og at sameksistens er umulig, forteller Savic over lunch.

Senere på ettermiddagen treffer jeg Alban, en kosovoalbansk student fra Prizren. Han hadde ikke hørt om jubileet, eller seremonien og oppstyret rundt det. Albans holdning er typisk for kosovoalbansk ungdom her.

- Serberne kommer alltid til å være her. La dem bare holde på med sine markeringer, sier han.

Personvernpolicy