Nord-Korea vil stenge atomreaktor

FN-inspektørene som besøker Nord-Korea, og myndighetene i Pyongyang har inngått avtale om stenging av landets største atomreaktor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et satellittbilde av den 5 megawatt sterke reaktoren ved atomkraftverket i Yongbyon i Nord-Korea. FN-inspektører og myndighetene i landet har nå inngått en avtale om stenging av reaktoren. Arkivfoto: REUTERS/DigitalGlobe-ISISSCANPIXEt satellittbilde av den 5 megawatt sterke reaktoren ved atomkraftverket i Yongbyon i Nord-Korea. FN-inspektører og myndighetene i landet har nå inngått en avtale om stenging av reaktoren. Arkivfoto: REUTERS/DigitalGlobe-ISISSCANPIX

Inspektørene fra FNs atomenergibyrå IAEA er blitt enige med Nord-Koreas myndigheter om hvordan byrået skal overvåke og verifisere stengningen av landets største atomreaktor, melder flere medier.

- Vi har inngått denne avtalen om hva våre overvåkings- og verifiseringsoppgaver er i prinsippet, sier IAEAs visedirektør Olli Heinonen til kringkastingsselskapet APTN.

IAEA-inspektørene besøker Nord-Korea for første gang siden de ble utvist derfra i 2002.

Tidspunkt ubestemt

Heinonen og hans gruppe skal rapportere til IAEAs styre innen en uke, men han bemerket fredag at tidspunktet for stenging av Yongbyon-anlegget må avgjøres av de seks landene som deltar i samtalene om Nord-Koreas atomprogram. Bortsett fra Nord-Korea selv deltar Sør-Korea, Kina, Japan, Russland og USA i forhandlingene.

- Når de bestemmer det, skal vi være klare, sa Heinonen.

Den 5 megawatt sterke reaktoren antas å kunne produsere nok plutonium til å lage en atombombe i året. Den er helt sentral i de internasjonale anstrengelsene for å få stoppet Nord-Koreas planer om å utvikle atomvåpen. Nord-Korea gjennomførte en form for prøvesprengning i oktober i fjor.

Yongbyon-anlegget består av rundt 100 bygninger. En 50 megawatts reaktor er under bygging.

Inspeksjon

Inspektørene fra IAEA var også fornøyde etter besøket ved atomanlegget i Yongbyon torsdag.

- Vi besøkte alle stedene som vi planla å besøke, og samarbeidet var utmerket, sa Heinonen.

Inspeksjonen av Yongbyon-anlegget var IAEAs første siden byrået ble kastet ut i desember 2002. Ifølge nyhetsbyrået Kyodo var atomreaktoren ved anlegget, som ligger 100 kilometer nordøst for hovedstaden, fortsatt i drift.

Besøket fra FNs atominspektører er i tråd med avtalen som ble inngått med Nord-Korea i februar. Ledelsen i Pyongyang lovet da å stenge reaktoren i Yongbyon i bytte mot sårt tiltrengt energibistand og et bedre forhold til USA og Japan.

Også en gruppe EU-parlamentarikere som denne uka besøkte landet, sa etter besøket at de trodde nordkoreanerne ville innfri avtalen med USA, Kina, Japan, Sør-Korea og Russland. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus