Nord-Korea vil stenge atomreaktor

FN-inspektørene som besøker Nord-Korea, og myndighetene i Pyongyang har inngått avtale om stenging av landets største atomreaktor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et satellittbilde av den 5 megawatt sterke reaktoren ved atomkraftverket i Yongbyon i Nord-Korea. FN-inspektører og myndighetene i landet har nå inngått en avtale om stenging av reaktoren. Arkivfoto: REUTERS/DigitalGlobe-ISISSCANPIXEt satellittbilde av den 5 megawatt sterke reaktoren ved atomkraftverket i Yongbyon i Nord-Korea. FN-inspektører og myndighetene i landet har nå inngått en avtale om stenging av reaktoren. Arkivfoto: REUTERS/DigitalGlobe-ISISSCANPIX

Inspektørene fra FNs atomenergibyrå IAEA er blitt enige med Nord-Koreas myndigheter om hvordan byrået skal overvåke og verifisere stengningen av landets største atomreaktor, melder flere medier.

- Vi har inngått denne avtalen om hva våre overvåkings- og verifiseringsoppgaver er i prinsippet, sier IAEAs visedirektør Olli Heinonen til kringkastingsselskapet APTN.

IAEA-inspektørene besøker Nord-Korea for første gang siden de ble utvist derfra i 2002.

Tidspunkt ubestemt

Heinonen og hans gruppe skal rapportere til IAEAs styre innen en uke, men han bemerket fredag at tidspunktet for stenging av Yongbyon-anlegget må avgjøres av de seks landene som deltar i samtalene om Nord-Koreas atomprogram. Bortsett fra Nord-Korea selv deltar Sør-Korea, Kina, Japan, Russland og USA i forhandlingene.

- Når de bestemmer det, skal vi være klare, sa Heinonen.

Den 5 megawatt sterke reaktoren antas å kunne produsere nok plutonium til å lage en atombombe i året. Den er helt sentral i de internasjonale anstrengelsene for å få stoppet Nord-Koreas planer om å utvikle atomvåpen. Nord-Korea gjennomførte en form for prøvesprengning i oktober i fjor.

Yongbyon-anlegget består av rundt 100 bygninger. En 50 megawatts reaktor er under bygging.

Inspeksjon

Inspektørene fra IAEA var også fornøyde etter besøket ved atomanlegget i Yongbyon torsdag.

- Vi besøkte alle stedene som vi planla å besøke, og samarbeidet var utmerket, sa Heinonen.

Inspeksjonen av Yongbyon-anlegget var IAEAs første siden byrået ble kastet ut i desember 2002. Ifølge nyhetsbyrået Kyodo var atomreaktoren ved anlegget, som ligger 100 kilometer nordøst for hovedstaden, fortsatt i drift.

Besøket fra FNs atominspektører er i tråd med avtalen som ble inngått med Nord-Korea i februar. Ledelsen i Pyongyang lovet da å stenge reaktoren i Yongbyon i bytte mot sårt tiltrengt energibistand og et bedre forhold til USA og Japan.

Også en gruppe EU-parlamentarikere som denne uka besøkte landet, sa etter besøket at de trodde nordkoreanerne ville innfri avtalen med USA, Kina, Japan, Sør-Korea og Russland. (©NTB)

Personvernpolicy