Skriver ski-historie, bokstavelig talt

Skriver ski-historie, bokstavelig talt
Skriver ski-historie, bokstavelig talt

- Jeg regner med å være ferdig med boken om Skiforbundets 100 første år til langrennssesongen åpner på Beitostølen 9.november, sier Karsten Alnæs (67).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ski er en viktig del av norsk identitet. Det er et av Karsten Alnæs sine tema når Skirforbundets historie nå skrives. Alle foto: ScanpixSki er en viktig del av norsk identitet. Det er et av Karsten Alnæs sine tema når Skirforbundets historie nå skrives. Alle foto: Scanpix

Forfatteren har fått frie tøyler til å fordype seg i historien fra forbundet, og boken kommer ut på Aschehoug forlag med tittelen «Jeg spenner mine ski». Foreløpig ser boken ut til å bli på ca. 400 sider med en del billedmaterielle som er helt nytt.

Norges Skiforbund fyller 100 år 21.februar 2008.

- Det er fantastisk spennende å arbeide med skihistorie, og jeg har fått mye verdifull hjelp fra personer på skimuseet og Idrettshøgskolen, sier han.

Kongehuset

- I tillegg til store idrettsprestasjoner og helter, skal jeg ta for meg med skiidrettens kulturhistoriske betydning. Kongehuset har på mange måter vært et symbol for å fremme skiidretten som nasjonalsport. Skisporten ble også brukt aktivt i 1814 og frem mot 1905 som en aktiv identitetsskaper for frigjøringen. Først fra Danmark, og deretter fra Sverige, sier Alnæs.

Toppidretten blir dekket med ca. halvparten av plassen i boken, som forfatteren har arbeidet med i ett drøyt år.

- Spesielle hendelser som har preget skiidretten vil også få en vesentlig plass. Utstyrsrevolusjon og doping er temaer som vil bli berørt, sier Alnæs.

Imponerende

Overgangen fra treski til glassfiber, og V-stil i hopp vil finne sin naturlige plass. Hvem husker ikke Magne Myrmo, vår siste verdensmester på treski i 1974, og Jan Bokløv, som revolusjonerte hoppsporten. Uten at nordmennene sto i første rekke og applauderte.

Alnæs har personlig aldri deltatt som konkurranseløper med sekunder og tideler i bakhodet, men er desto ivrigere som turløper.

Han har en imponerende bokliste som forfatter med en rekke romaner bak seg. Mest kjent er han nok likevel for praktverkene «Historien om Norge», og «Historien om Europa».

President i Norges Skiforbund, Sverre K. Seeberg, er svært tilfreds med at Karsten Alnæs skal være forfatter av boken.

- Ideen kom opp i en samtale med forlagssjef William Nygaard i Aschehoug, som selv er en svært skiinteressert person og tidligere hopper. Foreløpig legger vi opp til et opplag på mellom 3000 og 5000 bøker, sier Sverre K. Seeberg


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus