Ny dragkamp om KRL

Etter statens nederlag blir det ny politisk strid om KRL-faget. Men både Sp og KrF mener det kan beholdes siden det er gjort endringer de siste ti årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg kom fram til at faget kristendomskunnskap med religions- og livssynsorientering (KRL) strider mot artikkel 2 i Den europeiske menneskerettskonvensjonen.

FNs menneskerettighetskomité kom til samme konklusjon i 2004, og faget har gjennomgått noen endringer etter den tid.

Human-Etisk Forbund (HEF) sier at disse endringene er uten betydning, og slik tolker de også domstolens oppfatning.

- Retten har en gjennomgang av de endringene som er skjedd, og det ser ut som den er enig med oss i at dette er rent kosmetiske endringer. Vi har fortsatt kristen formålsparagraf og en håpløs fritaksrett, sier fagsjef Bente Sandvig i HEF.

Hun forventer at det nå blir innført full fritaksrett inntil regjeringen har gjort noe med både skolens formålsparagraf og innholdet i KRL-faget.

Domstolen kritiserer den kristne formålsparagrafen som premiss for faget, og den mener KRL-faget favoriserer kristendommen både kvalitativt og kvantitativt.

Den delvise fritaksretten er vanskelig å praktisere for foreldre som må sette seg inn i timeplanen i detalj, mener domstolen. (©NTB)

Personvernpolicy