Vi svindles for 100 millioner årlig (minst)

Vi svindles for 100 millioner årlig (minst)
Vi svindles for 100 millioner årlig (minst)

Sommeren er høysesong for bedragerier. Nordmenn svindles for flere 100 millioner kroner årlig, anslår Økokrim.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Illustrasjonsfoto
Scanpix

Høyavkastingsprosjekter, katalogfirmaer og ulike Nigeriabedragerier er eksempler på type bedragerier som ofte forekommer om sommeren. Anne Dybo, som er rådgiver i Økokrim, mener mange nordmenn blir lurt av denne type svindler.

- Det er snakk om flere 100 millioner kroner hvert år som går til disse bedragerne, sier hun.

- Den største saken vi arbeider med nå er en nordmann som lånte penger av venner og bekjente og sendte 12 millioner kroner til Afrika. Han trodde pengene gikk til en ny investering og at han skulle motta overskuddet.

Svindlerne kontakter ofte folk via e-post eller telefon. Den vanligste svindelformen i Norge er det som kalles Nigeriabedrageriene.

Dette går ut på at man får e-poster - eller telefonsamtaler - fra fremmede om at man har vunnet lotto. For å motta gevinsten må man derimot sende en viss sum til utlandet. Man får aldri gevinsten og dermed taper man også det beløpet man sendte.

Ifølge Dybo svinger beløpene mellom 60.000 og 3,5 millioner kroner.

Dybo mener det kan være vanskelig å avsløre disse henvendelsene.

- Dette er gode bedragere, de opererer med falske identiteter, de har drevet med dette i titalls av år, forklarer hun.

Men det er vanskelig for Økokrim å få gjort noe med disse sakene.

- Pengene blir ofte sendt gjennom Western Union som er en veldig rask måte å sende penger på. Man kan ta ut pengene samme dag som de sendes. Som regel kjenner vi heller ikke den reelle identiteten til de som tar ut pengene, så vi har ikke så mye å gå etter, legger hun til.

Har du blitt svindlet? Ta kontakt med ABC Nyheter!