- Norsk nivå holder ikke mål

- Norsk nivå holder ikke mål
- Norsk nivå holder ikke mål

- Unge spillere vil utvikle seg bedre om de tidlig dro til England, sier Readings talentsjef. Den britiske talentutvikleren mener nivået på norske 15- og 16-åringer ikke holder mål.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ulikt syn

Norske talenter instrueres av fremadstormende norske trenere på samlingen i Porsgrunn. Her gir tidligere Molde-spiller Flaco sine instrukser på treningsfeltet til lydhøre 16-åringer. Alle foto: Geir Råve

Geoff Warner i Readings fotballakademi mener imidlertid at utviklingsmulighetene i England er bedre enn i Norge, og han ser ingen grunn til at norske talenter frarådes til å prøve lykken i England.Geoff Warner i Readings fotballakademi mener imidlertid at utviklingsmulighetene i England er bedre enn i Norge, og han ser ingen grunn til at norske talenter frarådes til å prøve lykken i England.

I den senere tid har Kjetil Siem og Jan Åge Fjørtoft vært kritiske til at unge norske fotballtalenter velger å prøve lykken i utlandet. Så med disse uttalelsene taler Geoff Warner lederne av de norske toppklubbene midt i mot.

Warner kjenner til at diskusjonen om utvikling i Norge framfor England fra tidligere opphold.

- Jeg har vært mye i Norge, og sett mange norske fotballtalenter på nært hold, og er av klar formening om at forholdene er bedre i England. Sjansene for å lykkes er større i England, sier sjefen for fotballakademiet i den engelske toppklubben Reading.

Gode holdninger

Warner har i to dager fulgt den norske talentsamlingen på Kjølnes. Reading-sjefen er primært i Norge for å følge en av hans elever fra akademiet i klubben på nært hold.

Hvert spark på ballen den 15 år gamle Aleksander Stockinger utfører, følges tett av Warner. Men fotballeksperten benytter også tiden til å se på andre spillere.

- I utgangspunktet er jeg i Norge for å følge Aleksander, men siden det er aktivitet her hele blir det selvsagt til at jeg følger med på det som skjer. Mye interessant og lærerikt for meg.

Warner forteller inngående om hva han generelt synes om norske unge spillere.

- Jeg synes 15-åringene, ut i fra det jeg har sett så langt, ikke er veldig imponerende. Det kan selvsagt ha noe med at det er første gang de viser seg frem for landslagsledelsen og av den grunn er nervøse.

- Jeg mener at vårt U-15 lag i Reading ikke ville fått store problemer mot det beste Norge kan by på av 15-åringer. Når det gjelder 16-årskullet er det mye bedre.

Warner mener det er store variasjoner på kvaliteten på spillerne.

- Det er veldig stor nivåforskjell på spillerne her. Jevnt over er nivået helt ok, men en ser med en gang hvilke spillere som virkelig er gode. Det er uten tvil typer her som hadde klart seg meget godt på et fotballakademi i England.

- Bedre i England

Warner vet hva han snakker om. I mange år har han vært involvert med, og jobbet med, unge engelske talenter. De siste åtte årene har han vært tilknyttet akademiet til Reading, en klubb med store ambisjoner i den engelske øverste divisjonen.

- Jeg synes det er rart at ledere av norske toppklubber mener det er bedre for et ungt talent å spille i norske 3.- eller 4. divisjon. I England spiller du med jevnaldrende som er på akademiet av en god grunn - de vil bli gode fotballspillere.

- Med det heves nivået på treninger fordi de en spiller med, og mot, er i samme båt. Konkurransen blir både hard og sunn.

- Slik jeg forstår det er det stor forskjell på nivået på spillere nedover i divisjonssystemet i Norge. Et talent utvikler seg nødvendigvis ikke mye selv om han ofte står ovenfor spillere som er eldre og sterkere, men som ikke har ambisjoner, sier han.

Og fortsetter:

- Jeg kjøper delvis argumentet med at det er trygt i Norge og at omgivelsene for unge spillere er viktig. Men det går ikke automatikk i at i det du setter beina på et engelsk fotballakademi, eller drar rett til en toppklubb som profesjonel, så forsvinner det som dugg for solen.

- Folk som jobber med talenter vet hva som skal til for å lykkes. Det finnes dyktige folk også andre steder enn i Norge.

Men på et punkt er Warner helt enig med Siem og co.

- Dersom eneste motivasjon for å reise til England er penger, blir det feil.

- Men jeg synes at norske ledere ikke skal glemme en viktig ting. Unge gutter som bryter opp med et trygt og godt miljø, gjør det fordi de ønsker å bli gode i fotball.

- Innerst inne tror jeg svært få spillere som ønsker å dra utenlands gjør det for pengenes skyld. Det blir litt naivt å tro at de ikke vet hva som kreves når de er 15-16-17 år. Det er en grunn til at de allerede er kommet så langt i sin karriere. Og igjen, det er folk i klubbene som vet som kreves om de ikke helt har skjønt det selv.

Ikke agent

Selv om Warner ikke er veldig imponert over nivået mener han norske spillere har noen gode egneskaper.

- Norske spillere viser til gangs at de er disiplinerte, fokuserte og at de alltid prøver sitt beste. De mangler dog en del på det tekniske delen av spillet, men utviklingen i Norge er positiv.

Og han utdyper:

- Jeg har lagt merke til at det blir flere og flere kunstgressbaner i Norge. Det er en meget positiv utvikling for norsk fotball og om få år vil dere se resultater av det.

- De gamle grusbanene er nesten med på å sette spillerne tilbake teknisk sett, sier Warner.

Personvernpolicy