SV vil ha underlivssjekk for alle jenter

Sosialistisk Venstrepartis helsepolitiske talskvinne Inge Marte Thorkildsen vil ha tvungen underlivssjekk av alle jenter, også etnisk norske.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SVs Inga Marte Thorkildsen vil ha tvungen underlivssjekk av alle kvinner. (Foto: Scanpix)SVs Inga Marte Thorkildsen vil ha tvungen underlivssjekk av alle kvinner. (Foto: Scanpix)

Oslo (NTB): Hun mener dette vil gi jenter et mer avslappet forhold til eget underliv.

Thorkildsen har problemer med å forstå hvorfor bare jenter i risikogruppen for omskjæring bør tvinges til underlivssjekk.

– Mange jenter er fremmedgjort overfor eget underliv. Derfor hadde det vært greit med en obligatorisk sjekk av alle jenter. Det kan bidra til en avmystifisering av denne lille blomsten som er så sårbar og unevnelig, sier Thorkildsen til Dagbladet.

– Avdekker overgrep

Hun mener sjekken må være for alle jenter, fordi det kan avdekke seksuelle overgrep.

– Jeg velger å se en underlivssjekk i et større perspektiv. Det er egentlig litt dumt at dette spørsmålet kommer opp bare når det er snakk om omskjæring. Det er også mange etnisk norske jenter som blir utsatt for seksuelle overgrep, sier SV-politikeren.

– Tabubelagt

Samtidig mener hun at en sjekk vil gi jenter et normalt forhold til underlivet.

– Mange kvinner har i dag problemer med sitt eget underliv, fordi det er tabubelagt. Jenter er sultefôret på informasjon om noe av det mest sentrale i kroppen. Det er jo helt absurd. Vi har ikke et normalt forhold til vårt eget underliv, sier hun.

– Gutter har et mye mer naturlig og avslappet forhold til tissen sin, sier Thorkildsen, som misliker uttalelsen fra nestleder Bjørn Backe i Norsk Gynekologisk Forening om at obligatorisk underlivssjekk er «offentlig overgrep satt i system».

Gangås enig

Thorkildsen får støtte fra Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås. Hun ser for seg en årlig helsesjekk av samtlige norske jenter.

– En årlig helseundersøkelse av alle barn vil bidra til å avdekke flere overgrep enn omskjæring, sier Gangås til Dagsavisen.

Hun mener det vil være problematisk å foreta underlivssjekk av bare bestemte grupper, og at en slik sjekk derfor bør gjelde for alle. (©NTB)

Personvernpolicy