Stanser bruk av tropisk tømmer

Stanser bruk av tropisk tømmer
Stanser bruk av tropisk tømmer

Regjeringen stopper bruk av tropisk tømmer i offentlige bygg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto:
Til bygget «Kyss Frosken!» ved Nasjonalmuseet på Tullinløkka ble det brukt finerplater fra regnskogtømmer. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX

I den nye handlingsplanen for miljø- og samfunnsansvar i offentlige anskaffelser slår regjeringen fast at alt tropisk tømmer skal unngås i offentlige anskaffelser.

Dette kravet gjør Norge til et foregangsland, mener daglig leder i Regnskogfondet, Lars Løvold:

- Vi er veldig fornøyde med at regjeringen nå konkretiserer innkjøpspolitikken på tropisk tømmer. Staten er en stor forbruker og en viktig rollemodell i samfunnet, og går nå foran med et veldig godt eksempel.

- Ingen andre land har etter det Regnskogfondet kjenner til så gode og strenge krav, sier han i en pressemelding.

Kyss Frosken!-skandalen

Allerede i 2002 oppfordret daværende miljøvernminister Børge Brende alle offentlige institusjoner til å unngå bruk av ikke bærekraftig hogget tropisk tømmer.
Til tross for dette har både Statsbygg, Forsvarsbygg og det statlige aksjeselskapet Entra Eiendom i ettertid brukt regnskogstømmer i byggeprosjekter.

Mest kjent er episoden ved Kyss Frosken!-bygget på Tullinløkka i 2005. En måned før åpning kom det fram at omtrent fem hundre kvadratmeter kinesiskprodusert kryssfinér, med innslag av den truede tresorten bintangor, var anvendt som underkledning til bygget. Resultatet var at den delen av bygget ble revet og bygget opp igjen med andre materialer.

Formaliseres

Nå formaliseres politikken for første gang på regjeringsnivå i den nye handlingsplanen for miljø- og samfunnsansvar i offentlige anskaffelser. I avsnittet om tropisk tømmer i bygg står det skrevet:

«Det skal ikke benyttes trevirke med tropisk tømmer verken i selve bygget eller i materialer som brukes i byggeperioden.»

Statsbygg har allerede etablert dette som sin policy, men andre statlige instanser har ikke fulgt opp. Senest for én måned siden ble det avdekket at Forsvarsbygg ved flere anledninger hadde benyttet regnskogsmaterialer, i strid med de statlige retningslinjene.

Les hele handlingsplanen her.

Personvernpolicy