Norge i Afghanistan på ubestemt tid

Norge i Afghanistan på ubestemt tid
Norge i Afghanistan på ubestemt tid
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er viktig å ikke si for mye om hvor lenge vi blir i Afghanistan, sier statssekretær i Forsvarsdepartementet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
På langtur
Norske soldater på oppdrag utenfor Mazar - E- Sharif. Foto: Per Arne Juvang, Forsvarets mediesenter.

Ingen politikere i Norge vil tidfeste det militære engasjementet Norge har i Afghanistan. Det de vil si, er at vi blir så lenge vi trengs.

- Flere tiår

For en uke siden sa den britiske ambassadøren i Afghanistan, Sherard Cowper Coles, at han regner det som sannsynlig at britiske soldater vil finnes i landet minst i de neste 20 årene. Han mener det er ren drømmetenkning å si at det vil ta noe særlig kortere tid. Også norske toppolitikere er enige i at det er umulig å tidfeste hvor lenge Nato og Norge må bli i landet.

- Umulig å si

- Det er helt umulig å si, og å oppgi noe tall for det er bortimot meningsløst. Vi har en bred politisk vilje til å bli i Afghanistan så lenge det er nødvendig, sier forsvarskomiteens leder, Jan Petersen (Høyre) til ABC Nyheter.

Han viser til at også SV delvis har snudd og støtter opp om en norsk involvering i landet. I skrivende øyeblikk har Norge i overkant av 700 soldater i Afghanistan, fordelt på Mazar-e-sharif, Kabul og Meymaneh.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal lære opp afghanske soldater

Fra høsten trekker vi ut det norske bidraget i Kabul, som består av spesialstyrker fra Forsvarets spesialkommando. Også administrasjonen av flyplassen i Kabul overgis til noen andre. Samtidig settes det inn nye soldater som skal drive med opplæring av det afghanske forsvaret.

- Tallet på norske soldater i Afghanistan vil nok holde seg omtrent som i dag, men vi kommer til å ha en rotasjon på hvilket oppdrag vi utfører, sier statssekretær i Forsvarsdepartementet, Espen Barth Eide (Ap) til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Heller ikke han vil gi noen ytre tidsrammer på hvor lenge vi blir i Afghanistan, men sier at vi ikke skal være der for evig.

Ikke uproblematisk

- Det er viktig at vi ikke overkommuniserer at vi står i femti år til eller lignende. Det må være et stadig intensiv for afghanerne at de skal ta over all styring så snart som mulig. Man kan fort få en form for passivitet, hvis vi tidfester hvor lenge vi skal være i landet, sier Barth Eide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når norske soldater nå skal i gang med å trene opp afghanske kolleger, så er ikke det uproblematisk. Nettopp slike prosjekter har vist seg å være risikable tidligere. Vestlige land har trent opp en hær, bare for å se at de veltrente soldatene begår kupp eller lignende bare år etter at det internasjonale samfunnet har trukket seg ut.

- Hele poenget er jo at vi bygger opp den afghanske staten og dens institusjoner. Det er jo det oppdraget Nato har i Afghanistan i dag. Vi bistår president Karzai og hans regjerning med denne jobben, og det innebærer å bygge alt fra en fungerende skatteetat til å få på plass en hær som er godt trent, og som følger demokratiske prinsipper, sier Barth Eide.

Viktig å bli lenge nok, men ikke for lenge

- Det som er viktig i Afghanistan er at vi blir værende til afghanske myndigheter er klare til å ta over, men at det ikke blir en evigvarende internasjonal operasjon, som vi har sett i Libanon og Kypros. Men det internasjonale samfunnet og Norge har tatt et medansvar for langsiktig gjenoppbygging av den afghanske stat, sier Barth Eide.

Han peker på at man i de siste årene har sett flere, kortere, internasjonale operasjoner som har fungert.

- Spesielt tenker jeg på Sierra Leone og Burundi som eksempler der man har vært tungt involvert i en kortere periode, der man så begynner å gradvis trekke seg ut, sier Barth Eide.