Hjernetrim mot Alzheimers

<p class="hidden"> </p>
 

<p Hjernetrim reduserer sjansen for å utvikle demens og Alzheimers sykdom, viser ny forskning. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Eldre mennesker som holder hjernen aktiv ved for eksempel å løse kryssord, har 2,6 ganger mindre sjanse for å utvikle demens eller Alzheimers sykdom.

Ved å lese aviser og bøker, løse kryssord, gå på teater eller holde hjernen aktiv på andre måter kan man forebygge demens og Alzheimers, konkluderer amerikanske forskere.

Ved Rush Alzheimer's Disease Center i Chicago, USA, undersøkte man mer enn 700 mennesker, med gjennomsnittsalder på 80 år, over en årrekke. 90 av deltagerne i studien utviklet Alzheimers. Hos de 102 som døde i løpet av testperioden ble det utført obduksjon på hjernen.

Resultatene viser en klar sammenheng mellom mental aktivitet og utviklingen av flere alderdomsrelaterte lidelser, som demens og Alzheimers sykdom.

Undersøkelsene viste at mentalt aktive, eldre mennesker har 2,6 ganger mindre sjanse for å utvikle Alzheimers og demens, enn de på samme alder som er mentalt inaktive.

Man så også lignende sammenhenger for milde kognitive reduksjoner. Resultatene stemte også etter at tallene ble kontrollert mot mental aktivitet og sosioøkonomisk status gjennom livet, samt sosial og fysisk aktivitet i alderdommen.

En av forskerne bak studien, Robert Wilson, sier i en pressemelding at «Alzheimers er en av de mest fryktede konsekvensen av alderdom» og at han håper funnene fra studien kan være et hjelpemiddel i kampen mot sykdommen.

Kilder: Rush University Medical Center og forskning.no

Personvernpolicy