Norske 'Aleks' (15) vil føre Reading mot toppen

Norske 'Aleks' (15) vil føre Reading mot toppen
Norske 'Aleks' (15) vil føre Reading mot toppen

<pNorske Aleksander Stockinger er fast inventar på Readings U-16 lag i England. – Jeg satser alt på å nå Premier League, sier unggutten til ABC Nyheter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sterkt driv

15 år gamle Aleksander Stockinger, opprinnelig fra Bergen, gjør sine saker meget bra på fotballbanen i England. Han er en av de mest toneangivende på Readings U-16 lag og spås en mulig stor karriere av Geoff Warner, en av Readings akademitrenere. "Aleks" ble plukket opp av Reading allerede som 11-åring og har siden utviklet seg til å bli en meget god fotballspiller.

(Foto: Geir Råve, ABC Nyheter)

Det finnes i dag flere norske unge fotballspillere som gjøre det godt på ulike fotballakademier i England. Magnus Eikrem i Manchester United, Lars Stubbhaug i Everton og Dag Alexander Olsen i Tottenham er noen av de som satser på å leve godt som høyt gasjerte fotballspillere.

Men gutten som kanskje gjør det aller best er ukjente Aleksander Stockinger i Reading.

- Jeg trives meget godt og satser på å komme så langt som mulig. Drømmen er Premier League, men det er fortsatt langt dit. Og selvfølgelig ville det vært moro å få spille for Reading, klubben jeg har vært i de siste fire årene, sier Aleksander til ABC Nyheter.

Begynte tidlig

Allerede som ett-åring flyttet Aleksander til balløya. Familien på tre dro til England fordi pappa Christopher fikk jobb i ett shippingbasert firma. Gutten fattet tidlig interesse for fotball og begynte å spille for et lokalt lag bare fem år gammel.

Den lyse gutten formelig øste inn mål for laget sitt og Readings talentspeidere så et talent utenom det vanlige.

- Han var helt sinnssyk til å score mål i yngre årsklasser. På en sesong banket "Aleks" inn over 100 mål, forteller en engasjert pappa da ABC Nyheter fulgte Aleksanders kamp for å spille seg inn på det norske U-16 landslaget i Porsgrunn.

- Tilbakemeldingene jeg har fått fra de som er her er positive så langt. Jeg gjør alltid så godt jeg kan så får vi håpe at det rekker.

Aleksander Stockinger har bevist at han er en teknisk meget sterk spiller og at han har en sikker pasningsfot. (Foto: Geir Råve, ABC Nyheter)Aleksander Stockinger har bevist at han er en teknisk meget sterk spiller og at han har en sikker pasningsfot. (Foto: Geir Råve, ABC Nyheter)

ABC Nyheter kan skrive under på at Aleksander så absolutt bør være med i en diskusjon når nasjonens beste 16-åringer skal representere landet. Mottak, pasninger og spilleforståelse er høyt utviklet hos Reading-spilleren. Mye av det han presterte på onsdagsøkten er uvanlig kost på norske gressbaner.

- Jeg har trent veldig mye med ball helt fra jeg var bitteliten. På treningene i Reading terper vi mye på ballbehandling, vendinger og pasninger. Fysikken kommer på en måte litt av seg selv når jeg blir eldre.

Som spiller beskriver Aleksander seg som en lagspiller du kan stole på.

- Mine sterkeste sider er nok det å holde ballen i laget. Jeg lar meg sjelden stresse og er rolig på banen. I tillegg vil jeg si at jeg jobber hardt for laget.

Pappa Christopher skyter inn at sønnen er en typisk "box to box player" - en spiller som hele tiden løper opp og ned mellom hvert lags straffefelt.

- Jeg må som nevnt med tiden utvikle fysikken, men jeg mener det er viktigst å konsentrere seg om ballkontroll og å forbedre teknikken nå.

Unguttens måte å ordlegge seg på bærer preg av at han ikke har vært fasboende i Norge på en god stund. Pappa Christopher hjelper til når det trengs

God kontakt med Norge

Familien Stockinger er opprinnelig fra byen mellom de syv fjell, Bergen. Gjennom Aleksanders inntreden i Reading har klubben like utenfor London med årene oppnådd god kontakt med klubber i Norge.

- Readings 13- åringer drar årlig på en i Bergen. Dit kommer også noen av landets presumtivt sterkeste klubber når det gjelder arbeid i yngre avdelinger. Der utveksler vi ideèr og drar veksler på hverandre, forteller Christopher Stockinger til ABC Nyheter.

Selv trener Aleksander med sitt norske favorittlag når han er hjemme i Norge.

- Jeg trener med fotballgymnaset til Brann hver gang jeg er i Bergen.

Reading har også ett godt samarbeid med Lørenskog etter at Akershus-klubben for noen år tilbake deltok på den årlige turneringen i Bergen.

Multitalent

Det er ikke bare på fotballbanen Aleksander gjør sine saker bra. Han kan, om han vil og går inn for, nå langt også på andre arenaer.

- Jeg fikk beskjed av Reading om å trene med ett friidrettslag fordi det vil hjelpe meg på fotballbanen, Jeg startet med løping og det har ikke gått så verst der heller. Jeg var med på EM for elever som går på internasjonale skoler og dro med meg fire medaljer fra München. En gull, en sølv og to bronse ble fasiten etter mesterskapet.

I tillegg til dette er Aleksander en meget begavet ung herremann på skolen.

- Etter at det viste seg å bli mer og mer trening med fotball konaktet vi skolen med tanke på at han ikke skulle miste for mye undervisning. Det har tydeligvis gjort han godt å trene mer fordi karakterene hans har skutt i værte. Det skyldes mye at han tvinges til å dislinere seg selv være strukturert. Av lærerne beskrives han som «Harvard materiale».

Aleksander går kun fire dager i uken på en internasjonal skole. Hele onsdag er han imidlertid i Reading-systemet.

- Jeg trener to økter om dagen på onsdager. I tillegg blir èn økt de andre dagene, pluss kamp i helgene.

Det er viktig at han opprettholder nivået på skolen. Faller karakterene dramatisk spøker det for videre spill i Reading.

- Jeg må til en hver tid passe på at skolearbeidet blir gjort tilfredstillende. Det er ikke slik at en må være superflink, men dersom det går helt over styr, og skolen ikke prioriteres, kan jeg miste plassen på Reading-akademiet.

Nordisk neste

Neste store mål for Aleksander er å spille seg inn i den norske U-16 troppen. Da venter ett utvidet nordisk mesterskap med flere nasjoner enn bare de nordiske landene. Aleksander risikerer da å utkjempe dueller med gode kompiser fra hverdagen.

- Det hadde vært moro å kvalifisert seg for troppen til nordisk. Noen av lagkameratene mine i Reading er på «trial» for England og har store muligheter for å bli med i troppen til "The three Lions". Det hadde vært skikkelig artig og møtt de i en internasjonal match.

Begge forteller om spillere på Reading som virkelig kan sine saker på banen. De garanterer store problemer for Norge dersom de blir å se i England-trøye i under nordisk mesterskap.

Bakdelene

En av de ansvarlige trenerne i Readings fotballakademi, Geoff Warner, har fulgt Aleksander dagene i Grenland. Han mener Aleksander har gode muligheter til å debutere for Norge innen kort tid.

- Ja, ut i fra det jeg har sett her så mener jeg han kanskje bør få sjansen. Han har spilt godt her og innehar en del kvaliteter som er viktig for ett lag. Han er ekstremt god til å holde på ballen og er i tillegg en sikker pasningslegger.

Han tror videre at Aleksander kan nå langt om han selv vil det.

- Han har i tillegg til gode kvaliteter på banen den rette holdningen og innstillingen. Han er ett stort talent og om han er flink fremover kan han nå veldig langt.

Warner mener Aleksander kanskje er den spilleren som har de beste treningsforholdene, og mulighetene i hverdagen, av de som deltar på samlingen, men at han på ett viktig punkt sliter mer enn de øvrige.

- Aleksander er ikke så ofte i Norge og det er vanskelig for de ansvarlige i forbundet å følge med på alle landslagsaktuelle spillere rundt omkring. Når han først får vist seg frem må han nesten overprestere og det er ikke gunstig. Hjemmelige spiller kan lettere følges av landslagsledelsen, men slik er det ikke for Aleksander. Men la det være sagt. Aleksander har gjort en strålende innsats så langt og spør du meg så bør mulighetene hans være meget gode for at får spille for Norge. Jeg tror også det kan være med på å inspirere han videre. Han har jobbet hardt i de senere årene i Reading.

Både Warner og Aleksander har merket seg en stor forskjell fra spillet i Norge, kontra det som daglig skjer i England og Reading.

- Spillet i England er mye hurtigere enn her. I England går ting fortere og man har ikke så god tid.

- Men det er ekstremt gøy å treffe norske spillere. De er hyggelige og mange av oss har funnet tonen her i Porsgrunn.

I midten av juli får Readings Aleksander Stockinger beskjed av Norges Fotballforbund om han er funnet verdig en plass i Øyvind Nilssens U-16 tropp.

Personvernpolicy