Krekar-kontakt ga tre års fengsel

Krekar-kontakt ga tre års fengsel
Krekar-kontakt ga tre års fengsel

I Tyskland er en 41-åring dømt til tre års fengsel for blant annet å ha gitt 1200 kroner til terrorgruppen Ansar al Islam.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mulla Krekar stiftet terrorgruppen, og nylig falt dommen over irakeren Dieman A. izzat (41) i Oberlandesgerichts München. Han fikk tre års fengsel for blant annet for å ha gitt økonomisk støtte til Ansar al Islam som står på FNs terrorlister.

Til tross for at retten bare fant det bevist at mannen én gang - i mai 2003 - hadde sendt 150 euro (vel 1200 norske kroner) til den islamistiske gruppen, var dette det alvorligste anklagepunktet mot ham.

Norske bånd

Dommeren trakk i retten fram utsagn fra en ikke navngitt leder av Ansar al Islam, bosatt i Norge, som anslo kostnadene for en islamistisk kriger til bare 35 dollar i måneden (215 kroner).

- Dieman Izzets bidrag har med andre ord sikret grunnlaget for fem krigere i en måned, utalte dommeren ifølge ad-hoc-news.de.

Hos det norske PST (Politiets sikkerhetsstjeneste) vil en ikke opplyse om de har bidratt med opplysninger i saken mot Izzet.

- Vi kommenterer ikke PSTs forhold til de enkelte lands tjenester, sier informasjonssjef Trond Hugubakken i PST.

Dommeren fant det også bevist at 41-åringen var en overbevist radikal islamist som støttet hellig krig. På Izzats hjemme-PC skal man ha funnet videoer med terrorhandlinger utført av Ansar al Islam.

I utgangspunktet var mannen anklaget for å ha overført penger til terrorgruppen tre ganger, men etter 80 dagers behandling i retten fant en det bare bevist at dette hadde skjedd én gang.

FN vil straffe hardt

I desember ble det kjent at mulla Krekar og Ansar al Islam sto på FNs terrorliste. I mai i år ble det publisert en oppdatert liste, og her sto fortsatt mullaen.

En egen FN-resolusjon forplikter blant annet Tyskland og Norge til å reagere strengt mot personer som finansierer terrororganisasjoner.

Ansar al-Islam skal nå være nedlagt og erstattet med Ansar al-Sunnah. Ifølge USAs finansdepartement skal mulla Krekar så sent som i fjor selv ha sendt penger via medarbeidere i Bulgaria og Irak til Ansar al-Sunnah i Irak.

I tillegg til den terror-relaterte delen av dommen ble Izzat også funnet skyldig i trygdesvindel.

Da han kom til Tyskland i 2001 skal han ha hatt med seg 33.000 dollar (200.000 kroner) skjult i et plysjdyr. Til tross for at han egne midler skal mannen ha mottatt 40.000 euro (330.000 kroner) i urettmessig sosialhjelp fra Nürnberg by.

41-åringens forsvarer mente mannen burde bli frikjent for alle anklager.

Personvernpolicy