Får ikke lenger fiske gratis

Grunneiere nekter samer å fiske gratis i 540 innsjøer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tydal (NTB): Grunneierne i Tydal i Sør-Trøndelag nekter samer å fiske gratis i kommunens 540 innsjøer.

Grunneierlaget i Tydal har nå tatt saken til retten. Grunneierne mener at samene må kjøpe fiskekort som alle andre. Samene hevder på sin side at de bør få fiske som de har gjort i mange generasjoner, skriver Adresseavisen.

– Samekulturen er bygd opp rundt jakt, fangst og fiske. Det har vært naturlig for oss å fiske i mange hundre år. Hvorfor skal denne rettigheten bestrides nå, spør reindriftseier Idar Bransfjell.

Sammen med sitt søskenbarn Hans Einar Brandsfjell representerer de to Essand Reinbeiterdistrikt, som teller omkring 40 samer.

– Jeg sammenligner dette med da den hvite mann kom over dammen og tok landet til indianerne bare fordi de ikke hadde et skjøte.

Samene har heller ikke mye som er nedskrevet, men som den norske urbefolkningen har vi rettigheter utover det som står skriftlig, mener Bransfjell. Han mener at fiskingen ikke vil ha noen negativ effekt på innsjøens fiskebestand.

Samene ser på dette som en viktig prinsipiell sak. Tvisten har pågått i nesten ti år. Til slutt bestemte Tydal Grunneierlag å ta saken til rettsapparatet.

Grunneierne mener fisket i de attraktive innsjøene i kommunen representerer store verdier. Sør-Trøndelag tingrett har satt av fire dager til rettssaken.

Personvernpolicy