Brown vil føre soldatene hjem

Brown vil føre soldatene hjem
Brown vil føre soldatene hjem

- Gordon Brown vil trekke Storbritannia ut av Irak og Afghanistan, mener britisk ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Scanpix
Når George Brown overtar som Storbritannias statsminister i dag er det liten grunn til å forvente store endringer i innenrikspolitikken.

Men på den utenrikspolitiske arena mener analytikerne at man kan forvente en annen kurs enn Tony Blairs.

Foto: REUTERS/Andrew Parsons.

Irak-krigen var det definerende for Tony Blairs ti år ved roret, men analytikere tviler på at Finansminister Gordon Brown vil følge den samme linjen når han tar over som statsminister onsdag.

Hans første gjerning kan fort være å trekke britiske soldater ut av Irak, mener en anerkjent professor ved London School of Economics.

- Når det gjelder Irak så tror jeg Brown vil ha som mål å få ut soldatene så raskt som mulig, men det vil neppe bli så raskt som han håper, sier Dr. Sue Onslow til ABC Nyheter.

- Også ut av Afghanistan

Onslow er ekspert på britisk utenrikspolitikk, og hun mener scenariet vil være det samme når det kommer til Afghanistan.

- Det samme vil gjelde våre styrker i Afghanistan, som er et klassisk eksempel på gjenoppbygging av en såkalt «failed state». Både for Irak og Afghanistan, og dette stemmer spesielt for USA, la man for lite vekt på hvilken fred man ønsket å skape. Dermed kan man ikke sette et håndfast mål for når man er ferdig. I tillegg sliter det spesielt tungt på det britiske folket at vi blir sett på en lakei for USA, noe som går fundamentalt mot våre egne interesser.

Kaldere forhold til Bush

Gjennom sine ti år som statsminister har Tony Blair utviklet et svært nært, og ofte kontroversiellt, godt forhold til George W. Bush, men at Gordon Brown skal få det samme forholdet til USAs president mener Onslow er svært lite sannsynlig.

Mens Gordon Browns politiske tyngde på en måte kan veie opp for hans noe alvorlige ytre, er det tvilsomt at han og Bush vil bli nære samarbeidspartnere. Hovedsaklig vil det være på grunn av at Brown med all tydelighet har sett hvordan Blairs popularitet i Storbritannia har falt som en stein, etter hvert som vennskapet med Bush har blitt sterkere. Det vil også medføre at Storbritannia under Brown vil være mindre sannsynlige samarbeidspartnere for nye militære eventyr.

På samme tid mener Onslow at båndet mellom Storbritannia og USA vil forbli sterkt og et viktig tema også i fremtiden.

- Jeg ser for meg at dette forholdet forblir ekstremt viktig, på grunn av vår posisjon i Nato, og fordi vi fortsatt har betydelige styrkebidrag i Irak og Afghanistan, men jeg forventer at Storbritannia tar en mindre slaveaktig holdning til USAs ønsker. Derfor tror jeg nok at den største politiske forandringen vil være i presentasjon, og ikke ikke i innhold, sier Onslow.

Upopulære Tony Blair

Sist gang en britisk statsminister var så upopulær da han ga fra seg tømmene var i 1957 da Anthony Eden trakk seg etter at britene grep inn i Suez-krisen. Invasjonen fra Frankrike, England og Israel hadde som mål å sikre den nylig nasjonaliserte Suez-kanalen, men inngrepet gjorde amerikanerne forbannet, og de tre landene måtte slukøret trekke seg ut.

Det som fulgte var en sterk innsats fra Harold Macmillan for å gjenoppbygge de gode forbindelsene mellom Storbritannia og USA. Denne gangen kan målet for Brown være å gjenoppbygge forholdene til Tyskland og Frankrike, som ikke har vært imponert over den britiske underdanigheten i forhold til USA.

En slik innsats vil ikke foregå innenfor EUs rammeverk, men på mer bilaterale stier.

Euro-skeptiker

- Brown er ingen fan av euroen, og jeg tror han kommer til å fortsette med å understreke hvilke strenge krav som må oppnås før Storbritannia kan tenke seg å bli med på det felles monetære systemet. Jeg tror han kommer til å være en sterk motstander av å gjenopplive den europeiske grunnloven. En regjering med Brown i spissen vil nok fokusere sterkt på europeisk samarbeid, men mindre på det formelle rammeverket EUs institusjoner tilbyr, sier Onslow.

Hun ser for seg at regjeringen i London vil fortsette med sin innsats for å utvide EU, og på samme tid sette bremsene på for enhver politisk og økonomisk integrering i Europa.

- Jeg tror det fortsatt vil være vilje til å bygge broer med de nyere statene i EU, spesielt fordi et bredere EU vil stoppe drivet mot en føderalisering av unionen. Den britiske regjeringen vil gjøre det den kan for å stoppe «ville» europeiske ideer, altså byråkratenes vilje til å regulere alt mulig og umulig, sier hun.

Vil slette afrikas gjeld

Når det gjelder andre interesseområder så har Brown vært svært stille når det gjelder fremtiden for britisk utenrikspolitikk. Kommentatorer har vært enige om at Brown vil ha et stort fokus på gjeldssletting for afrikanske land, i et forsøk på å gi britisk utenrikspolitikk en moralsk agenda, men på andre områder er det meste velholdte hemmeligheter.

- Jeg tror det vil være et bredt felles forsøk på å endre oppfatningen av Storbritannia som skjødesløs følger av en kynisk, nykonservativ amerikanske utenrikspolitikk, som har underminert britisk integritet og moralsk forfatning, spesielt fordi Brown vil bli oppfattet som annerledes enn Blair, sier Onslow.

Les også: Lover reformer for fattige og syke.

Personvernpolicy