Ungkarstips fra oven

Denne fuglen trenger ikke hjelp fra homsepatruljen for å dra damer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fugleverdens beste interiørarkitekt satser på design og dekorasjon i arbeidet med å dra damer. (Foto: Wikipedia).Fugleverdens beste interiørarkitekt satser på design og dekorasjon i arbeidet med å dra damer. (Foto: Wikipedia).

Fugler flest satser på å skaffe seg en partner gjennom vakker sang eller en stilig fjærpryd. Men noen fugler mener at suksess hos det motsatte kjønn også skyldes helt andre faktorer enn skrik, skrål og glorete fjær.

I Australia og Ny Guinea konkurrerer en fugleart om hunnfuglens gunst ved å bygge imponerende ungkarsreder hvor god smak og design er hovedingrediensene.

Gartnerfugl heter fuglearten som tar uttrykket «som man reder ligger man» helt bokstavelig. For det fuglearten mangler av utseende og spreke farger, tar den igjen i høyst imponerende byggverk - i håp om at det skal være nok for å lokke noen snertne «ryper» hjem.

Det finnes mer enn ti arter av gartnerfuglen, og alle har sin egen stil når de bygger og dekorerer sine hus og hager. De som tar lettest på oppgaven satser på å dekorere bakken med blader som de legger i nøye uttenkte mønstre med samme side opp.

De mer avanserte lager staselige stråhytter med påler og dekorasjoner eller skyskrapere av pinner med mosekant nederst. Og alle gartnefuglene pynter ungkarsredet så fint de kan, med roser, bær, fjær, glinsende metaller, billeskall, nøtter og andre skatter de finner i skogen.

Til og med plastikkbiter og glasskår har blitt funnet vakkert dandert i redene til gartnerfuglen. Fuglen bruker flerfoldige timer på å finne riktig plassering på alle eiendelene. Dersom noen spøkefugler skulle finne på å flytte om på noe av inventarer mens gartnerfuglen er borte, vil det bli rettet på straks fuglen vender tilbake.

Ungkarsredene til gartnerfuglen er helt forskjellige fra hverandre. Dekorering og inventar avspeiler den enkelte fugls personlige smak og dens evne til å finne uvanlige og sjeldne skatter. Og om en gartnerfugl har vært ekstra heldig med en skatt, kan det noen ganger gå så langt at en lunefugl nabo stjeler skatten for å bruke den til sitt eget rede.

I parringssesongen vil hunnfuglene dra fra reir til reir for å inspisere hvert enkelt ungkarsrede. Da begynner neste fase i kurtisen: Å lokke til seg en partner i beste homsepatrulje-stil. Gjennom avanserte sang og dansenumre blåser hannen opp fjærene sine, utstøter spesielle lyder og springer frem og tilbake på lette ben. En av gartnerfugl-artene har imidlertidig enda ett ess under vingen – en rund og rød vifte på hodet som brettes ut.

Da får endelig gartnerfuglen lønn for strevet. De mest suksessfulle interiørarkitektene får en fjær i hatten i form av flere partnere. Mens de mindre heldige risikerer å ende opp med null og kan bare henge med nebbet.

Forskere mener forøvrig å ha sporet en sammenheng mellom gartnerfuglens utseende og kvaliteten på arbeidet den leverer fra seg. Jo mer arbeid gartnerfuglen legger i byggverket, dess mindre fargerike fjær har den. De fargerikeste gartnerfuglene lager derfor de mest slumsete byggverkene.

Og denne observasjon kan være fristende å overføre på oss mennesker også.

Klikk på bildet for å se BBCs berømte David Attenborough presentasjon av gartnerfuglen.Klikk på bildet for å se BBCs berømte David Attenborough presentasjon av gartnerfuglen.
Les også om den australske lyrefuglen, som kanskje er verdens flinkeste til å synge.

Personvernpolicy